Hlavní obsah

Co zaujalo na letošním Designbloku? Motocykl, svítidla i originální křeslo

Právo, Eva Vejdělková

Po pěti předchozích ročnících na holešovickém výstavišti v Praze se letošní Designblok, největší tuzemská přehlídka designu a módy, přestěhoval do bývalého kláštera sv. Gabriela na Smíchově. Kvůli pandemii koronaviru se dostavil jen zlomek obvyklého počtu návštěvníků, ale pořadatelé měli i tak nakonec štěstí, protože druhý den po jeho oficiálním ukončení 11. října byly všechny výstavy a galerie uzavřeny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Součástí instalace skupiny MPKJVLJS, která získala nominaci za novinku designéra, byla i tapiserie podle malby Lu J. Skřivánkové (na snímku).

Článek

Mistři řemesla

Absolutním vítězem letošního ročníku, jehož mottem byla Vášeň, se stal uznávaný designér Jan Plecháč, který pro něj vytvořil dvě expozice. Designerii neboli konceptuálně pojaté srdce Designbloku představovalo 222 identických, bíle natřených štafl í umístěných v bývalé rajské zahradě kláštera, nyní prázdné hale s obrovským proskleným stropem. Bylo tu možné koupit i malé občerstvení a instalace měla původně sloužit jako odpočinkové místo, ale při absenci zástupů návštěvníků svůj účel nakonec neplnila.

Foto: Designblok

Designér Jan Plecháč a jeho konceptuálně pojaté centrum přehlídky, tzv. Designerie, v rajské zahradě kláštera sv. Gabriela na Smíchově.

Větší zájem vzbudila Plecháčova expozice Vášeň, do níž vnesl svoji vášeň pro motocykly. Během pěti dnů přetvářel přímo na místě dnes už legendární motorku Jawa s pomocí několika řemeslníků v originální designový předmět. „Mým cílem bylo vdechnout život morálně i technicky zastaralé věci. A to za pomoci šikovných mistrů hned několika řemesel, kteří by se za normálních okolností u jednoho projektu asi nikdy nepotkali,“ uvedl.

Foto: Designblok

Plecháč přetvořil přímo na místě motocykl Jawa na originální designový předmět.

Virtuálně do konce října

Pro zájemce, kteří se nemohli na výstavu přijít podívat osobně, organizátoři letos poprvé připravili také virtuální prohlídku na webových stránkách www.designblok.cz. Jednotlivé expozice jsou ke zhlédnutí v sekci Katalog vystavujících ve formě 3D scanu až do konce října. Do virtuálního prostoru se přesunul také doprovodný program. Přednášky pořádané během Designbloku zdarma na dvou doprovodných scénách jsou stále dostupné jak na webové, tak na facebookové stránce Designbloku.

Foto: Designblok

Svítidla Lappe porota vybrala jako nejlepší ve své kategorii.

Kabinet kuriozit

O účast na Designbloku je mezi tvůrci tradičně značný zájem. Letos jich vystavovalo 227. Nominaci na letošním ročníku získala i originální expozice pěti umělců uvedených zkratkou MPKJVLJS. (Milan Pekař, Jakub Vávra, Kateřina Vávrová, Daniela Danielis a Lu J. Skřivánková.)

Společná díla této pětice charakterizují zářivé barvy, asymetrické tvary a kombinace několika řemeslných technik, které odkazují k milánské skupině Memphis, jež se právě těmito prostředky v 80. letech minulého století vymezovala proti funkcionalistické strohosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Křeslo značky Alax poutalo pozornost návštěvníků.

Pedagog pražské UMPRUM Milan Pekař s Jakubem Vávrou spolu už dříve vytvořili kolekci nábytku, ale tentokrát se spojili s malířkou Lu J. Skřivánkovou. Jejich první společné dílo, dřevěný kabinet na keramických nohách, zvenčí pojednaný jako malba a uvnitř pozlacený, se stal i dominantním a největším objektem jejich instalace.

„Malovala jsem na hotovou skříň a snad nikdy předtím jsem neměla takovou trému. Nesměla jsem ji ostatním zkazit, vždyť už ve chvíli, kdy ji přivezli ke mně do ateliéru, stála spoustu práce i peněz,“ podotkla Lu J. Skřivánková. Myslím, že to byla zbytečná obava. Kabinet je nejen funkční, ale i krásný.

Reklama

Výběr článků

Načítám