Hlavní obsah

Co by tomu řekl Karel Velebný

Právo, Radmila Hrdinová

Letní jazzová dílna Karla Velebného se koná od 10. do 17. srpna v severočeském Frýdlantu už po šestatřicáté. Letos se nese ve znamení spoluzakladatele dílny Karla Velebného, od jehož úmrtí uplynulo v březnu třicet let.

Foto: Aleš Benda

Americký saxofonista Neil Wetzel a zpěvák Lee Andrew Davison.

Článek

„Co by tomu řekl Karel Velebný“ se stalo i mottem tradičního Koncertu lektorů, který se ve středu 14. srpna přenesl z důvodů chladného počasí ze zámeckého nádvoří do frýdlantského kina. Moderátor a rovněž spoluzakladatel Letní jazzové dílny Aleš Benda prokládal koncert vzpomínkami na originální humor legendárního jazzmana.

Osmnáctičlenný lektorský sbor tvoří přední osobnosti domácího a amerického jazzu. Jejich koncert je jedinečný už tím, že se ke společnému muzicírování sejdou jen jednou do roka, a to právě ve Frýdlantu. A samozřejmě jejich mistrovstvím, vzájemnou inspirací a radostí z hudby, která se rodí právě teď a tady. Time together, jak symbolicky zaznělo v jedné ze skladeb.

Letos celkem čtrnáct různých seskupení naplnilo tři hodiny energickým jazzem. Skvělý zážitek přinesli tradičně saxofonisté. Altsaxofon Neila Wetzela a tenory Rosti Fraše a Milo Suchomela zněly s patřičným drajvem, naléhavostí a mámivým zvukem, perfektně splývaly v živém dialogu s trubkou Miroslava Hloucala a trombonem nového člena lektorského sboru Štěpána Janouška, kytarou Adama Tvrdého a baskytarou Zdeňka „Wimpyho“ Tichoty či neúnavného Josefa Feča, který ji střídal s baskytarou.

Z řady nových skladeb zaujal Tichotův energický Big and Thirsty, Killing Time klavíristy a vokalisty Skipa Wilkinse, který se projevil jako elegický, ale nikoli sentimentální romantik, nadupaná Turbulence Borise Urbánka či Summer Storm Milo Suchomela i závěrečná Funky Staff Miroslava Hloucala hraná celým lektorským bandem.

K výše jmenovaným se svou instrumentální virtuozitou přidal i flétnista Jiří Stivín, vibrafonista František Krtička, Martin Zbrožek se svými jazzovými houslemi, klávesisté Boris Urbánek a Ľuboš Šrámek. Přibyli i zpívající kytarista Zbyněk Fišer a Pavel Razím i Marek Urbánek na bicí.

Koncert vyvrcholil tradičně Blues Bandem Luboše Andršta s jeho fantastickými sóly, saxofonem Neila Wetzela a zpěvem Lee Andrewa Davisona. Karel Velebný byl v jazzovém nebi jistě spokojený.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám