Hlavní obsah

Byla s ním legrace a nestěžoval si, vzpomínají na Gotta čeští umělci

Na zesnulého Karla Gotta ve středu vzpomínala řada českých umělců. Nejen jako na zpěváka, ale většinou i na milého společníka, který rád vtipkoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Gott na premiéře pohádky Když draka bolí hlava.

Článek

„Nás to zastihlo v nahrávacím studiu, kde jsem točil s Karlem, mě to zasáhlo, protože jsem s ním zažil hezké chvíle. Dostali jsme se k sobě až na sklonku jeho života. On mě okouzlil, je mi líto, že jsme nezažili víc. Je to hrozná škoda pro českou kulturu,“ řekl Novinkám Richard Krajčo.

„Byl to úžasný člověk a bylo mi obrovskou ctí, že jsem s ním mohla spolupracovat. Do poslední chvíle byl nesmírně optimistický,“ řekla Novinkám zpěvačka Bára Basiková.

Foto: Lucie Levá

Bára Basiková

„Káju obdivuju za jeho sílu. Byl nesmírně statečný a dokázal se prát se svou chorobou s noblesou. Nikdy nefňukal, nenaříkal, nestěžoval si,“ řekl Novinkám.cz zpěvačka Marta Kubišová.

Karel Gott, mistr stylu

Karel Gott

„Měla jsem ho ráda jako jednoho z kolegů, a když jsem se dozvěděla o jeho úmrtí, vzpomněla jsem si na Waldemara Matušku, který byl jeho souputník,“ uvedla dále.

S Gottem se seznámila v roce 1964 v televizním pořadu Vysílá studio A v pražském Karlíně. „Účinkovali jsme tehdy ve společném programu. Byli v něm zpěváci pražských divadel a zváni do něho byli i hudebníci, kteří nepůsobili v hlavním městě,“ zavzpomínala Kubišová.

Foto: VDN Promo

Marta Kubišová na balkonu Melantrichu v Praze při natáčení svého klipu.

Za svůj vzor Gotta nepovažovala, což ale bylo hlavně proto, že žádné vzory nikdy neměla. Ctila nicméně jeho profesionalitu a samozřejmě talent.

„Byl profík a byl nesmírně zdvořilý. To ale bylo vlastní většině zpěváků ze šedesátých let. Nikdy neodmítl fanoušky, vždycky byl vstřícný k novinářům a milý k lidem kolem sebe,“ dodala.

Smrt Karla Gotta zasáhla Německo, Rakousko i Slovensko

Karel Gott

„Měl jsem štěstí, že jsem ho léta mohl znát. Karel Gott byl opravdu vzácný člověk, vzdělaný a inteligentní, a přitom neuvěřitelně skromný, pozorný a vlídný,“ řekl Zdeněk Troška.

„Kdyby takových slušných lidí bylo více, dobře by bylo v naší zemi, dodal režisér,“ který do pohádky Z pekla štěstí 2 obsadil oblíbeného zpěváka do dvojrole Pánaboha a Lucifera.

Margita: Nevím, zda Ave Maria na jeho počest zvládnu 

„Já jsem se s Karlem sice znal od roku 1968, ale s výjimkou roku 1978, kdy jsem s ním jako sborista absolvoval německé turné, jsme spolu moc do styku nepřišli. Je mi to líto, protože jako jediný z naší branže se dokázal prosadit v zahraničí,“ uvedl pro Novinky Michal Prokop.

Medailon Karla Gotta

Karel Gott

„Odešel úžasný zpěvák s dokonalým hlasem a dokonalou technikou do poslední chvíle. Ale především nám s Hankou odešel milovaný kamarád. I když jsme věděli, že jeho stav je vážný, ve snu by mě nenapadlo, že to přijde tak rychle. A je moc těžké se s tím vyrovnat,“ řekl Právu Štefan Margita.

„Jsem vděčný za to, že jsem mohl zažít nádhernou atmosféru oslav jeho osmdesátých narozenin, a za všechny další chvíle s ním. Dnes večer mám koncert v Krnově a organizátoři mě požádali, zda bych zazpíval Ave Maria na jeho počest. Ačkoli bych pro něho udělal vše, nedokážu říct, jestli to zvládnu,“ dodal operní pěvec.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Jan Hřebejk

„Došlo na Nietzscheho: Bůh je mrtev. Nebyl hrdina a věřil kdejaké konspiraci. Ale bavil lidi skoro 60 let, byl to hodný člověk, byla s ním legrace, byl pozorný a pomáhal druhým. Jeho povahu bych si přál mít. Hvězdný život Karla Gotta se naplnil. Soustrast rodině a klobouk dolů,“ sdělil na Twitteru Jan Hřebejk.

„S Karlem jsme se znali od roku 1964, kdy jsem byl ještě v divadle Paravan. A vzpomínat na něj budu vždycky jako na zpěváka s velkým Z, jací dnes už vůbec nejsou. A taky jako na velkorysého člověka,“ řekl Právu Ladislav Županič. „Když jsme v Hudebním divadle Karlín měli derniéru swingového muzikálu Sny z Nového Yorku, zavolal jsem mu, jestli by na ni nepřišel zazpívat, i když mu za to nemůžu dát ani zlomek honoráře, na který je zvyklý. A on řekl úžasnou větu: ,Tak to snad abych zpíval zadarmo.‘ A přišel a zazpíval zadarmo osm písniček. Byl to profík až do morku kostí. Zůstane po něm v našich životech obrovská díra,“ zavzpomínal Županič.

Na Hradě a v Lánech visí vlajky na půl žerdi

Karel Gott

Dvorský: Zpíval úžasně

Slovenský operní zpěvák Peter Dvorský označil úmrtí Karla Gotta za obrovskou ztrátu. „Odešla mimořádná osobnost. Domnívám se, že takový velikán populární písně se už nenarodí. Byl to nejen vynikající zpěvák a hudebník, ale také člověk s rozhledem, byl velmi inteligentní. Měl jsem možnost s ním několikrát debatovat a pokaždé jsem na něj hleděl s velkým obdivem a poslouchal jsem ho. Zpíval tak příjemně, že si naklonil všechny posluchače – od dětí až po starší generaci. Zpíval úžasně,“ uvedl Dvorský.

Zpěvačka Marcela Laiferová zavzpomínala na společná vystoupení s Gottem v domácích i mezinárodních galaprogramech. „Byl to velmi citlivý člověk, velmi poctivý, pracovitý a velkorysý. Kladl na sebe velké nároky. Několikrát jsem ho slyšela, jak před vystoupením říká: ,Dnes to nedám.‘ Pokaždé to však dal, i to byla známka jeho vysoce profesionálního přístupu,“ konstatovala Laiferová.

Dokument Olgy Špátové představí Gotta zblízka

Karel Gott

Člen skupiny Elán Vašo Patejdl uvedl, že Gott byl ke všem kolegům, včetně těch mladých, pokaždé milý. Vždy, když jsme se setkali, mě žádal, abych mu napsal píseň. Naše první bližší spolupráce byla při duetu Neznámý pár, který nazpíval s Marikou Gombitovou,“ uvedl Patejdl.

Reklama

Související články

Medailon Karla Gotta

Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí legendární český zpěvák Karel Gott. Mnohonásobný Zlatý slavík v polovině září oznámil, že trpí akutní...

Zemřel Karel Gott

Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí zpěvák Karel Gott. Zemřel doma v kruhu své rodiny. Úmrtí potvrdila manželka Ivana Gottová.

Výběr článků

Načítám