Hlavní obsah

Medailon Karla Gotta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí legendární český zpěvák Karel Gott. Mnohonásobný Zlatý slavík v polovině září oznámil, že trpí akutní leukemií, které teď podlehl.

Článek

Narodil se 14. července 1939 v Plzni. S rodinou se brzy přestěhovali do Prahy, kde se přihlásil na Uměleckoprůmyslovou školu, kam se ale nedostal. Po nepřijetí se vyučil v ČKD elektromontérem a od roku 1957 tři roky pracoval v ČKD Stalingrad v Praze.

Talent Karel Gott

Roku 1958 se Karel Gott přihlásil do soutěže Hledáme nové talenty, kde si ho všiml Karel Krautgartner a nabídl mu vystupování s orchestrem. Za dva roky Gott začal studovat na pražské Státní konzervatoři operní zpěv, poprvé si vyzkoušel práci ve studiu a vystoupil v Československé televizi v pořadu k 15. výročí osvobození Československa. V roce 1961 se mu poprvé podařilo vycestovat do zahraničí a vystupovat s jazzovým orchestrem v Polsku. Zásadní byl pro Karla Gotta rok 1964, kdy získal prvního Zlatého slavíka.

Karel Gott chtěl také zabodovat v zahraničí. V roce 1966 vydal desku v angličtině, a sice The Golden Voice of Prague. Oblíbenějším než v Americe se ale stal v Německu a Rakousku. Polydor mu vydal nahrávky Weisst du wohin (Krásné je žít) nebo Bist du das Glück (Pošli to dál) a díky tomu se dostal do německé hitparády a obsadil 33. místo.

SPECIÁL: Karel Gott - život a dílo

Karel Gott

V Německu dokonce tři měsíce žil. Komerční úspěch v západním Německu jasně signalizoval, že Gott bude přinášet komunistickému státu cenné valuty, a tak si ho režim hýčkal a žádal jeho návrat...

Šťastné i těžké doby

Rok 1973 byl pro Karla Gotta mimořádně šťastný, narodilo se mu první dítě, dcera Dominika, a získal vlastní televizní pořad Zpívá Karel Gott. Do kin navíc vstoupila oblíbená pohádka Tři oříšky pro Popelku, kde zpívá dnes už notoricky známou píseň Kdepak ty ptáčku hnízdo máš. Film se stal hitem nejen v Československu, ale i v Německu, čímž Gott potvrdil svou pozici u našich západních sousedů. Gott se objevil i v mnoha filmech – vidět jste ho mohli například ve snímcích Z pekla štěstí 2 nebo Dědictví aneb Kurvahošigutntag.

Sedmdesátá léta ale nebyla pro Karla Gotta jen obdobím štěstí a úspěchů. Musel čelit i politickým tlakům. Karel Gott se přidal k Antichartě a před televizními kamerami přednesl projev proti Chartě 77. Charta 77 byla prohlášení žádající komunistickou vládu, aby dodržovala lidská práva, k čemuž se předtím sama zavázala. Mezi jejími autory byli i budoucí první český prezident Václav Havel. Přestože ho mnozí za Antichartu odmítali, osmdesátá léta přinesla Gottovi další hity i výstavy obrazů, které maloval odjakživa.

Karel Gott: Pokaždé

Kdo by čekal, že rok 1989 a politický převrat ublíží kariéře Karla Gotta, pletl by se. K překvapení mnohých přišel na pražskou demonstraci proti režimu a postavil se vedle disidentů a symbolu antikomunismu Karla Kryla a zazpíval po jeho boku státní hymnu. S Františkem Janečkem pak v devadesátých letech založili agenturu GOJA. Devadesátá léta pak Gott korunoval výjezdy do Číny a Spojených arabských emirátů. I přelom milénia Karel Gott zvládl úspěšně. Roku 2002 vydal desku Pokaždé, která se v ČR stala nejprodávanějším albem roku.

Kvůli zdravotním potížím musel Karel Gott v posledních letech zrušit několik vystoupení. Na poslední koncertní turné vyjel v roce 2018, kdy vydal i poslední studiovou desku Ta pravá.

Gott za dlouhá léta posbíral 42 Slavíků, titul národního umělce, Zlatou jehlu Polydoru, dva Zlaté klíče festivalu Intervize, zlatou a bronzovou Bratislavskou lyru, Stříbrného a Bronzového lva rádia Luxembourg, Zlatou harfu ve Stuttgartu, Trophée nationale na přehlídce MIDEM v Cannes, cenu Třešňové květiny na festivalu v Tokiu a množství zlatých a platinových desek. V roce 2009 završil svou sbírku ocenění, když obdržel od tehdejšího prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy I. stupně.

Rodina Karla Gotta

Karel Gott byl celý život známý svůdník. Jeho životem prošly stovky nádherných žen, ale vzal si jen jedinou, a to zdravotní sestru Ivanu (za svobodna Macháčkovou), se kterou byl do konce svého života. Spolu měli dvě dcery – Charlotte Ellu a Nelly. Na holky byl Karel Gott vůbec odborník – z předchozích vztahů měl ještě dvě dcery – Dominiku a Lucii, díky nimž má i dvě vnoučata.

Zdravotní stav Karla Gotta

Roku 2005 podstoupil Karel Gott na klinice v Mnichově totální endoprotézu pravé kyčle, v roce 2010 si nechal operovat bolavou páteř. V roce 2015 Gottova rodina oznámila, že nejslavnější zpěvák trpí rakovinou mízních uzlin. Gott podstoupil náročnou chemoterapii a v únoru roku 2016 oznámil, že léčba zabrala a rakovinu porazil.

Smrt Karla Gotta zasáhla Německo, Rakousko i Slovensko

Karel Gott

Byla s ním legrace a nestěžoval si, vzpomínají na Gotta čeští umělci

Karel Gott

Jen pár měsíců poté nicméně podstoupil plánovanou operaci dutiny břišní, na podzim pak operaci ploténky. Koncem roku 2016 pak zpěvák prodělal zápal plic a přidaly se další komplikace. V únoru 2017 Gotta postihla akutní střevní neprůchodnost a musel být ihned operován.

V posledních dvou letech navíc Karel Gott prodělal celou řadu viróz a často trpěl záněty horních cest dýchacích. V listopadu 2018 ležel v nemocnici s akutním respiračním onemocněním. Na nemocničním lůžku skončil také v červenci 2019, kdy ho postihl akutní zápal plic. 12. září 2019 řekl deníku Blesk, že trpí akutní leukemií a podstupuje léčbu ve Všeobecné nemocnici v Praze. Nemoci 1. října podlehl.

Letos v květnu zpěvák Karel Gott nazpíval duet se svou dcerou Charlotte Ellou s názvem Srdce nehasnou. Několikanásobný Zlatý slavík za svou desítky let trvající kariéru zažil mnoho, ale toto jistě považoval za jeden ze svých největších úspěchů.

Jedno je jisté – pro vás česká srdce nehasnou, pane Karle Gotte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám