Hlavní obsah

Bond. James Bond. Zajímavosti o všech 25 filmech

Nejhorší padouši světa si na agentovi s povolením zabíjet vylámali zuby. Koronavirus mu ale dal zabrat pořádně. Kvůli pandemii se nejnovější, pětadvacátý díl s příznačným názvem Není čas zemřít třikrát odkládal. Minulý týden konečně vtrhl do kin na celém světě. Správná doba připomenout si, co nejdelší filmovou sérii provázelo.

Foto: Profimedia.cz

Roger Moore a Sean Connery již zemřeli, všichni Bondové se proto sejdou leda jako voskoví, v tomto případě v Londýně. Zleva Moore, Dalton, Craig, Connery, Lazenby a Brosnan.

Článek

1. Spisovateli se Connery nelíbil

Dr. No (1962)

Bylo jen otázkou času, kdy se bestsellery Iana Fleminga o britském agentovi 007 převedou na filmový pás. Spisovatel však nebyl spokojený s hercem, jenž mu měl dát tvář. „Neodpovídá tomu, co si pod Jamesem Bondem představuju. Nechci přerostlého kaskadéra,“ prohlásil o Seanu Connerym. Přesvědčivý výkon skotského herce a komerční úspěch prvního snímku jej přiměly změnit názor.

Foto: Profimedia.cz

Po prvotním napětí se Sean Connery (vlevo) a spisovatel Ian Fleming spřátelili.

2. První zmínka o Československu

Srdečné pozdravy z Ruska (1963)

V úvodu šachového utkání usedá naproti jistému Kanaďanovi hráč jménem Kronsteen. Cedulka u jeho jména uvádí Czechoslovakia. V románové předloze je náš krajan geniálním plánovačem sovětské rozvědky, ve filmové adaptaci slouží teroristovi Blofeldovi. Hrál jej Brit polského původu Vladek Sheybal.

3. Ústřední píseň součástí filmu

Goldfinger (1964)

Poprvé jsou tradičně animované úvodní titulky podbarvené písní, od této chvíle jde o jedno z poznávacích znamení série. Hlas patří velšské zpěvačce Shirley Basseyové, která se jako jediná k bondovkám ještě vrátila, a to dokonce dvakrát (1971 a 1979).

4. Peníze se sypou

Thunderball (1965)

Divácký zájem stoupá. Snímek Thunderball vydělal 141 milionů dolarů, což z něj s přihlédnutím k inflaci učinilo na dlouhou dobu rekordmana v sérii. Překonal jej až Skyfall (2012). Ten však svůj rozpočet znásobil „jen“ pětkrát, zatímco Thunderball dvacetkrát.

5. Jan Werich krůček od slávy

Žiješ jenom dvakrát (1967)

V 60. letech se filmy s Janem Werichem promítaly s úspěchem v zahraničí, proto si jej všimli i producenti bondovek. Werich vzal roli agentova protivníka Blofelda, odjel točit do Anglie, avšak záhy byl přeobsazen. Důvodem nebyla nemoc ani zákaz z vysokých míst, jak se často spekuluje.

Vysvětlení přináší Werichova korespondence s Jiřím Voskovcem, otištěná v knize Pan Werich z Kampy: „Já bych se totiž posral radostí, být jednou z postav těch pohádek od Iana Boženy-Němce Fleminga,“ natěšeně informuje Werich svého přítele o zájmu producenta Harryho Saltzmana. O několik týdnů později však Voskovcovi píše, že si roli představoval jinak: „Já se nepohodl s produkcí, neb chtěli, abych dělal monstrum. Tak si vzali jinýho, ale zaplatili, co podepsali.“

Foto: Profimedia.cz, archiv Práva

Donald Pleasence (vlevo) převzal roli, kterou před ním odmítl Jan Werich.

Nejspíš omylem jeden záběr s českým hercem ve výsledném střihu zůstal. Sedí v křesle zády ke kameře, s kočkou na klíně, a nad opěradlem vyčuhuje chomáč vlasů. Donald Pleasence, který jej nahradil, je přitom plešatý...

6. Bondem poprvé a naposledy

V tajné službě Jejího Veličenstva (1969)

Volba nástupce Conneryho, jenž nechtěl být zaškatulkovaný v jedné roli, byla překvapivá. Australský manekýn George Lazenby se před castingem nechal ostříhat „na Conneryho“ a náhodou v holičství potkal producenta bondovek Broccoliho. Roli získal, avšak po prvním snímku odmítl pokračovat. Vadilo mu, že se k němu štáb chová povýšeně, navíc mu jeho manažer tvrdil, že špionské filmy jsou přežité. Časem zalitoval: „Neuvědomil jsem si, jak velkou postavou Bond je. Všechny dveře se mi otevíraly. Později se stal pravý opak - všechny dveře se zavřely.“

7. Sázka na jistotu

Diamanty jsou věčné (1971)

Celá fronta adeptů na hlavní roli prošla kancelářemi produkce. Studio však nakonec nechtělo riskovat. Povolalo režiséra úspěšného Goldfingera, znovu nechalo Shirley Basseyovou nazpívat ústřední píseň, a především ještě jednou zamávalo tučným šekem před Seanem Connerym. Dostal tehdy rekordních 1,25 milionu dolarů plus procenta ze zisku filmu.

8. První nominace za píseň

Žít a nechat zemřít (1973)

Conneryho, který si na roli agenta už připadal starý, nahradil ještě o tři roky starší (tehdy 46letý) Roger Moore. Poprvé byla píseň z bondovky nominována na Oscara. Nahrál ji Paul McCartney se skupinou Wings, s hudbou i textem mu pomohla jeho žena Linda. Stejného úspěchu dosáhli čtyři jejich následovníci, pouze zpěvačka Adele (2012) a zpěvák Sam Smith (2015) proměnili nominaci v zisk sošky.

9. Bondgirl na více nocí

Muž se zlatou zbraní (1974)

Bondovy dívky jsou samostatnou kapitolou ve světě agenta 007. Jen jediná se však v sérii objevila třikrát. Švédská modelka Maud Adamsová ztvárnila v Muži se zlatou zbraní milenku hlavního padoucha, o devět let později pak titulní postavu pašeračky klenotů v Chobotničce. Do třetice se mihla ve Vyhlídce na vraždu.

Foto: Profimedia.cz

Maud Adamsová se v sérii objevila třikrát.

10. Samé komplikace

Agent, který mne miloval (1977)

Problémy s výrobou snímku začaly tím, že zadlužený producent Saltzman musel prodat svůj podíl studiu United Artists. Na scénáři se vystřídal zástup autorů, dlouho se hledal i režisér. Steven Spielberg, jenž byl také na seznamu, zrovna dokončoval Čelisti. Kvůli právnímu sporu nemohli tvůrci znovu vtáhnout do hry padoucha Blofelda. Je skoro zázrak, že se nakonec podařilo natočit jeden z nejlépe hodnocených dílů.

11. Hvězdné války mění plány

Moonraker (1979)

„James Bond se vrátí ve filmu Jen pro tvé oči.“ Takové sdělení se objevilo na závěr titulků předchozího snímku Agent, který mne miloval. Jenže premiéra Hvězdných válek změnila v mezičase celý filmový průmysl, a tak tvůrci vyslali agenta 007 do kosmu. Finále Moonrakera se odehrává na vesmírné stanici, odkud chce padouch Drax vyhladit lidstvo a osídlit Zemi vybranými jedinci.

12. Kariéra spojená s Bondem

Jen pro tvé oči (1981)

Pokud je mezi tvůrci nějaký zasloužilý veterán, tak letos 89letý John Glen. Na režisérské křeslo usedl pětkrát za sebou, poprvé v roce 1981. Coby pomocný režisér a střihač se uplatnil už ve snímku V tajné službě Jejího Veličenstva, jeho střihačský rukopis mají i další díly ze 70. let.

13. Pirátská bondovka

Chobotnička (1983)

Pouhé čtyři měsíce po snímku Chobotnička se v kinech objevuje konkurenční počin, tak trochu natruc dosavadní produkční společnosti Eon. Jiné studio totiž získalo práva na román Thunderball a natočilo remake snímku z roku 1965, tentokrát pod názvem Nikdy neříkej nikdy. A co víc, povedlo se mu naposledy „ukecat" Seana Conneryho. Mezi oficiální se však tato bondovka nepočítá.

14. Nejstarší agent

Vyhlídka na vraždu (1985)

V době premiéry sedmého a zároveň posledního snímku s Rogerem Moorem bylo anglickému herci 57 let, což je mezi všemi představiteli rekord. Daniel Craig se letos s diváky rozloučí v 53 letech.

15. 007 v Bratislavě

Dech života (1987)

Úvod filmu, poprvé s Timothym Daltonem v hlavní roli, se odehrává v Bratislavě. Československá violoncellistka tam pomáhá sovětskému generálovi uprchnout do Rakouska. Iluze slovenského města je dokonalá, včetně žluto-bílých žigulíků s nápisem VB. Natočit příběh o „imperialistickém" agentovi přímo v Bratislavě nepřicházelo za minulého režimu v úvahu. Produkce za ni převlékla sousední Vídeň.

Foto: Profimedia.cz

Bond (Timothy Dalton) svádí československou violoncellistku (Maryam d’Abo).

16. Série v úpadku

Povolení zabíjet (1989)

Shakespearovského herce Timothyho Daltona lákala produkce do hlavní role průběžně patnáct let. Nejdřív si připadal moc mladý, pak se mu nelíbil směr, jakým se série ubírá. Nakonec souhlasil, ale dočkal se jen dvou filmů. Následovala totiž šestiletá pauza, kdy se producenti přeli o vlastnická práva, a Dalton ztratil trpělivost. „Skvělý zážitek,“ hodnotil po letech a dodal: „Jako Bond žijete v bublině. Nikdo neví, jaké to je, krom těch, kteří jej hráli.“

17. Brosnan už jednou odmítl

Zlaté oko (1995)

Také Pierci Brosnanovi, rodákovi z Irska, byla ikonická role nabídnuta dříve. V roce 1986 rozhodovalo při volbě mezi ním a Daltonem, kdo se dříve vymaní z ostatních závazků. Brosnan byl zaháčkovaný u krimiseriálu Remington Steele. Před natáčením Zlatého oka si naděje dělal Sean Bean, avšak Brosnan už si tentokrát čas našel. Bean dostal cenu útěchy v podobě role hlavního zlosyna.

Pokud je možné nějakou písničku z bondovky označit za nestárnoucí rádiový hit, tak určitě Golden Eye v podání Tiny Turnerové. Napsali ji Bono a The Edge z U2 a prakticky po celém světě vystřelila na přední příčky hitparád.

18. Slova jsou nové zbraně

Zítřek nikdy neumírá (1997)

Média ve špatných rukou mohou šířit falešné zprávy, podněcovat násilí, a dokonce vyvolat válku. Vše v zájmu vyšší čtenosti a sledovanosti. Přesně to činí mediální magnát jakožto hlavní padouch. Poselství filmu je dnes silnější než v době premiéry. Námět přihrál producentům scenárista snímku Bruce Feirstein, když pronesl: „Slova jsou nové zbraně, satelity nová děla.“

19. Pan Q se loučí

Jeden svět nestačí (1999)

Nikdo nehrál v bondovkách častěji než on. Desmond Llewelyn ztvárnil pana Q, výstrojního důstojníka britské tajné služby, u něhož agent 007 fasuje nové vychytávky. Do akce ho vybavil celkem sedmnáctkrát. Jeho postava v díle Jeden svět nestačí odešla do ústraní, herec zemřel téhož roku v 85 letech.

Foto: ©United Artists/Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Desmond Llewelyn se v sérii objevil dokonce sedmnáctkrát.

20. Nejhorší ze všech?

Dnes neumírej (2002)

Rozlučka Pierce Brosnana s rolí měla být moderní a s nádechem sci-fi, aby agenta přivedla do 21. století. Výměna DNA nebo neviditelné auto však byly na diváky příliš. Zatímco o titul nejlepší bondovky se v žebříčcích perou Goldfinger, Casino Royale či Srdečné pozdravy z Ruska, místo na chvostu jako by měl předplaceno snímek Dnes neumírej.

21. Česko, kam se podíváš

Casino Royale (2006)

Tvůrci to vzali z gruntu, zadaptovali první Flemingův román Casino Royale a Daniela Craiga představili jako agenta s čerstvě získaným povolením zabíjet. Cože? Nevysokého modrookého blonďáka, který vypadá jako Putin? Ještěže byly sociální sítě v plenkách, jinak by byla hysterie kolem jeho obsazení ještě větší. Dnes je přitom těžké si v roli představit někoho jiného.

Třetina filmu se natáčela v Česku, avšak dějově se u nás s výjimkou úvodní scény neodehrává. Našinec ale snadno pozná karlovarský Grandhotel Pupp, náměstí v Lokti, letiště v Ruzyni nebo interiér Národního muzea v Praze.

22. Dodělávky za pochodu

Quantum of Solace (2008)

Snímek dějově navázal na úspěšné Casino Royale, ale kvalitativně zaostal. Do výsledku se totiž promítla probíhající stávka hollywoodských scenáristů. Dialogy i celé scény se dopisovaly přímo na place, a to i za přispění Daniela Craiga.

23. Poprvé za miliardu

Skyfall (2012)

Dějové zmrtvýchvstání Jamese Bonda i celé série vydělalo skoro tolik, co předchozí dva snímky dohromady - více než 1,1 miliardy dolarů. V případě nového snímku se s tím kvůli nejisté pandemické situaci jen těžko dá kalkulovat.

24. Chcete reklamu? Zaplaťte!

Spectre (2015)

Dobrodružství agenta 007 jsou drahým špásem. Kus rozpočtu ale pokrývají sponzoři, neboť Bond je chodící reklamou na auta, pití nebo hodinky. Nejméně na 14 milionů dolarů vyšla Mexičany pobídka pro filmaře, díky níž si v úvodu filmu „dělá reklamu“ jejich metropole Mexico City.

25. Už není čas čekat

Není čas zemřít (2021)

Kdyby šel nový film do kin v původním termínu, na podzim 2019, jako zajímavost bychom vybrali třeba to, že ústřední píseň nazpívala dosud nejmladší zpěvačka, osmnáctiletá Billie Eilish. Jenže kvůli výměně režiséra a pak vinou pandemie se premiéra celkem čtyřikrát odložila.

V mezičase se odehrál významný obchod - internetový gigant Amazon koupil studio MGM se slavným řvoucím lvem ve znaku, které drží polovinu práv na bondovky. Starší filmy s agentem 007 tak budou dostupné na streamovací platformě Amazonu a dá se předpokládat, že bohatý kupec bude sérii „ždímat“ dál. To je dobrá zpráva pro fanoušky, ačkoli ještě není známo ani to, kdo hlavní úlohu převezme po Danielu Craigovi.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám