Hlavní obsah

Filmové premiéry: Lovec upírů, Sedmikrásky a Do Říma s láskou

Právo, Věra Míšková

Mírně řečeno osobitý pohled na žánr upírských filmů a zároveň na jednu z největších postav amerických dějin nabízí film Abraham Lincoln: Lovec upírů. Woody Allen se po Barceloně a Paříži vydal do Itálie, a natočil tam snímek Do Říma s láskou. A milovníci starších filmů si přijdou na své u filmu Věry Chytilové z roku 1966 Sedmikrásky.

Upoutávka na film Abraham Lincoln lovec upírů (v kinech od 19.07.2012)Video: Bontonfilm

 
Článek

Abraham Lincoln: Lovec upírů

Tvůrci ho představují Lincolna jako historicky největšího lovce neživých bytostí. Ve filmu, natočeném podle stejnojmenné knihy Setha Grahame-Smithe, odkrýváme dvě tváře uznávaného prezidenta Spojených států amerických a zároveň neústupného lovce upírů.  Jeho hnacím motorem je pomsta za smrt milující matky, která v Abrahamovi od dětství formovala odpor k otroctví. Její vliv na něj však skončil, když byla napadena upírem a zemřela. Chladnokrevnou a brutální vraždu má na svědomí místní podnikatel Jack Bartis a Abraham se rozhodne ho sprovodit ze světa. Jenže bez přípravy málem zaplatí životem. A tak jde od učení ke kultivovanému a charismatickému lovci upírů.

Abraham Lincoln: Lovec upírů, USA 2012, fantasy/horror, 105 min., režie: Timur Bekmambetov, hrají: Benjamin Walker, Dominic Cooper, Anthony Mackie, Mary Elizabeth Winsteadová, Rufus Sewell, Marton Csokas a další.

Foto: Bontonfilm

Abraham Lincoln: Lovec upírů

Do Říma s láskou

Režisér Woody Allen při své cestě po Evropě tentokrát doputoval do hlavního města Itálie, kde si zahrál s osudy několika různých lidí. Film je složen ze čtyř povídek. V první přijíždí postarší manželský pár do Říma, aby poznal nastávajícího své dcery, z něhož není její neurotický otec zrovna nadšený. Další příběh je o prostituce, která má za úkol splnit jakékoliv přání klientovi, jenž moc netuší, co po něm ta podivná žena chce. V následující části si italský dav splete muže s filmovou hvězdou a jeho život se otočí o 180°. V poslední povídce navštívíme mladý americký pár, jehož životem zamíchají dvě nenadálé návštěvy.

Foto: HCE

Do Říma s láskou

Do Říma s láskou, USA, Španělsko, Itálie, komedie, 112 min., režie: Woody Allen, hrají: Woody Allen, Penélope Cruzová, Ellen Pageová, Jesse Eisenberg, Alec Baldwin a další.

Upoutávka na film Do Říma s láskou (v kinech od 19.07.2012) Video: H.C.E.

Sedmikrásky

První barevný snímek Věry Chytilové znamenal v roce 1966 další oslnivý úspěch Československé nové vlny, definoval možnosti domácího autorského filmového experimentu a započal její tvůrčí období ve znamení stylizovaných podobenství.

Dvě hrdinky Marie a Marie jsou zobrazeny jako loutky reagující na zkaženost světa manifestem vlastní zkaženosti. V anarchistickém a feministickém gestu se pak vydávají na apokalyptickou pouť po tehdejším světě, během níž si vyřizují účty s institucemi, autoritami a reprezentanty mužského sexismu a šovinismu.

Foto: AČFK

Sedmikrásky

Československo 1966, podobenství, 74 min., režie: Věra Chytilová, hrají: Jitka Cerhová, Ivana Karbanová, Julius Albert, Jan Klusák, Marie Češková a další.

Upoutávka na film Sedmikrásky (v kinech 21.07.2012) Video: AČFK

Reklama

Související témata:

Související články

Filmová premiéra: Thriller Konfident

Tento týden, v době konání 47. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, jde do kin jediný film, thriller Konfident, který nabízí napínavý příběh střetu...

Výběr článků

Načítám