Hlavní obsah

Filmová premiéra: Thriller Konfident

Právo, Věra Míšková

Tento týden, v době konání 47. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, jde do kin jediný film, thriller Konfident, který nabízí napínavý příběh střetu jedince s organizovanou státní policejní mocí.

Upoutávka na film Konfident (v kinech od 05.07.2012)Video: Bontonfilm

 
Článek

Konfident

Foto: Bontonfilm

Hlavní hrdina filmu Adam pracuje po absolvování základní vojenské služby jako dispečer na sportovním letišti poblíž západní hranice Československa, kde prožívá i vojenskou invazi v srpnu 1968. Aby zachránil svou lásku Evu před represemi Státní bezpečnosti, stane se profesionálním agentem, jehož prací je odposlouchávat lidi a shromažďovat na ně kompromitující materiály.

Brzy ale zjistí, že i on je sledován. Když se pokusí najít odpověď na otázku proč, vrací ho pátrání do doby, kdy se stal na vojně svědkem vražedného rozkazu. Jeho tehdejší velitelé jsou ale již mocnými muži a Adamovo svědectví by pro ně bylo velmi nepohodlné. Dokáže Adam přežít v atmosféře strachu a nejistoty, kde se nedá nikomu věřit? Film inspirovaný skutečností vychází z autentických archivních materiálů Ústavu paměti národa v Bratislavě. Předobrazem hrdiny Adama byl radioamatér, který se dostal do centra pozornosti Státní bezpečnosti.

Konfident, ČR/SR/PR 2012, drama, 108 min., režie: Juraj Nvota, Hrají: Jiří Mádl, Michaela Majerníková, Ady Hajdu, Jan Budař, Ondřej Vetchý, Táňa Pauhofová, Marko Igonda, Arnošt Goldfam a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám