Hlavní obsah

Ženu prý svázal a oloupil. Sama to chtěla, hájil se u soudu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Drama jako z thrilleru zažila podle obžaloby sedmadvacetiletá žena, která se chystala odejít z návštěvy u svého o šest let staršího známého Martina Dámka. Ten ji dle žalobce náhle začal škrtit a pak ji odvlekl do ložnice, kde ji různě svazoval. Žena se měla osvobodit až pádem z okna z několikametrové výšky, z něhož vyvázla s četnými zlomeninami a posttraumatickou stresovou poruchou. Útočníkovi u soudu hrozí až 12 let vězení za loupež.

Obžalovaného Martina Dámka odvádí eskorta od souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K neobyčejnému činu došlo podle spisu na začátku ledna v jednom z brněnských bytů.

„Když se poškozená chystala k odchodu z návštěvy, přehodil jí obžalovaný přes hlavu textilii, zacpal jí ústa, a když se sesunula v mdlobách k zemi, spoutal jí ruce, přenesl ji do ložnice a tam ji přivazoval a svazoval. To trvalo několik hodin, poškozené se pak podařilo vyprostit, v panice otevřela okno a vylezla na okenní rám, volala o pomoc a pak spadla na chodník. Ženu navíc oloupil,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Petr Bejšovec.

Dámek před soudem tvrdil, že všechno je jen omyl. „Je to neštěstí, ale já jsem jí nic špatného neudělal. V životě bych nebyl schopen věcí, které tu zazněly. Jsem slušný člověk, nevím, proč ze mě dělají takové monstrum,“ kuňkal před soudem Dámek.

Objednal jídlo domů, čuchali jsme svíčky, ukazoval mi fotky z nějakého výletu.
poškozená

Do ženy, s níž se znal asi dva týdny, byl prý zamilovaný. „Odešla ode mě v pořádku, doprovodil jsem ji ke dveřím. Pak jsem slyšel na střeše šramot a následně křik před domem. Bylo zřejmé, že má nějaké psychické problémy, nechápu, co se jí hlavou honilo za šílenosti, že chodila po střeše,“ tvrdil Dámek.

Měnil výpovědi

Po několika desítkách minut při výslechu začal muž náhle tvrdit, že jej vlastně jeho známá žádala o to, aby ji začal svazovat. „Říkala, že mi to ukáže, jak to mám dělat, pak řekla, že mě naučí i škrcení, že holky chtějí pořádného chlapa, co umí škrtit. Celou návštěvu mě vlastně komandovala a já jsem dělal, co mi řekla,“ tichounce vyprávěl.

Sama přepadená nezastírala, že byla atakem překvapena. „Objednal jídlo domů, čuchali jsme svíčky, ukazoval mi fotky z nějakého výletu. Když jsem se chystala odejít, vzal mě k sobě do pokoje s tím, že si pro mě nachystal nějaké kouzlo. A když už jsem měla ruku na klice, hodil mně přes hlavu nějaký černý hadr a začal mě dusit,“ těžko hledala slova mladá žena.

„Asi jsem upadla do bezvědomí, pak jsem se probudila svázaná v posteli. Pravidelně mě chodil přidušovat, převazovat a utahovat uzly. Přes pusu jsem měla náplast a ještě nějaký ručník. Vůbec bych to od něj nečekala. Předtím jsem z něj cítila, že by se se mnou chtěl vyspat, ale nic neřekl a tohle bylo asi za trest,“ zamyslela se žena.

Rozlousknout, jak se všechno vlastně seběhlo, by měli pomoci senátu v čele s Tomášem Kurfiřtem další svědci a hlavně znalci. Pět z nich přímo u hlavního líčení poslouchalo výpovědi hlavních aktérů, aby je mohli posoudit z hlediska své odbornosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám