Hlavní obsah

Ženám na seznamce prodával městské byty za hubičku. Za podvod dostal sedm let

Brno

Jako učiněný svatoušek, který se za mřížemi ocitl nějakým nešťastným nedorozuměním. Tak vystoupil u odvolacího brněnského krajského soudu třiapadesátiletý Josef Fiala, který důvěřivým ženám, jež nacházel na internetových seznamkách, „prodával“ brněnské městské byty. Tři důvěřivé ženy obral o více než šest set tisíc korun, což mu vyneslo v součtu s předchozím podvodem sedm let za mřížemi.

Josef Fiala u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Muž se prezentoval jako pracovník bytového odboru radnice Brno-střed. První oběti sdělil, že je schopen zajistit odprodej bytu za 300 tisíc korun. Protože žena neměla tolik peněz, slevil na 150 tisíc, které obratem dostal. Na ženu udělal tak dobrý dojem, že o výhodném obchodu řekla své kamarádce, která přinesla podvodníkovi rovných 200 tisíc za další byt. I třetí oběť našel Fiala na seznamce, kde žena hledala štěstí po těžkém rozvodu. Tentokrát donesla dokonce 300 tisíc.

K bitcoinmatu jela žena z Jesenicka taxíkem sto kilometrů, nakonec přišla o 300 tisíc

Krimi

„Necítím se být vinen. Chtěl bych požádat soud o shovívavost. Jsem teď v Brně ve věznici, jsem zařazen pracovně v prádelně, pokud budu uznán vinným, budu muset splácet škodu, a to z věznice nejde. Já funguji, jak mám, pracoval jsem skoro celý život, ale dopadlo to, jak to dopadlo. Rád bych se zařadil do normálního života a znovu fungoval,“ popisoval odvolacímu senátu sametovým hlasem Fiala.

Přitom se ale nijak nezmínil o tom, že za podvodné jednání už byl v minulosti pětkrát odsouzen, poprvé již před dvaceti lety.

Falešný inženýr z úřadu

„Vystupoval jako inženýr pracující na ÚMČ Brno-střed. Říkal, že je narozen ve znamení Kozoroha a měl být o rok mladší než já. Prý bydlí se dvěma dcerami v domě s bazénem, a na Slovensku má dokonce koně. Zdál se mi starostlivý. Vyplnila jsem dotazník žádosti o byt, on mi k němu nabídl i dvě garáže po 20 000 korunách. Ukazoval fotografie různých bytů, slíbil mi pak byt 3+1 s tím, že úřad menšími nedisponuje,“ popsala u prvoinstančního soudu podvodné praktiky jedna z podvedených.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Josef Fiala u soudu tvrdil, že je nevinen a chce se zařadit do normálního života.

Odvolací senát v čele s Adamem Kafkou neměl pro mužovy stesky žádné pochopení a verdikt potvrdil. „O skutkovém stavu nejsou žádné pochybnosti. Závěr o vině je založen na výpovědích poškozených. Ty se vůbec neznaly, spolehlivě vypověděly to, co jim obžalovaný říkal a kolik chtěl. A pane obžalovaný, je problematické domáhat se shovívavosti, když u vás absentuje jakákoli sebereflexe nad spáchanou činností,“ zdůraznil Kafka. Muž tak kromě vězení musí podle verdiktu ženám také zaplatit způsobenou škodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám