Hlavní obsah

Žena vysála z příbuzných na léčbu falešné rakoviny miliony, dostala tři roky

Právo, Petr Kozelka
Brno

Mám rakovinu a potřebuji peníze na léčbu. S takovou děsivou zprávou přišla za svými rodiči sedmatřicetiletá Monika Kryčerová. Nešťastní rodiče dceři sehnali téměř 2,5 milionu korun, další půl milion pak dodala ženina přítelkyně. Kryčerová ale žádnou rakovinu neměla. Peníze utratila za alkohol a naházela do automatů. Teď si za podvod musí odpykat tři roky ve vězení.

Obžalovaná žena před soudemVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Kryčerová se při inscenaci smrtelné choroby nezastavila před ničím. Svým blízkým nosila falešné lékařské zprávy, a dokonce se v telefonu vydávala za svoji ošetřující lékařku. Rodičům a přítelkyni tvrdila, že finance potřebuje na úhradu v protonovém centru, neboť tamní léčba není proplácena ze zdravotního pojištění.

Vyléčení z rakoviny skrz své osobní příběhy předávají zkušenosti i naději nemocným

Zdraví

Ženu už za podvod potrestal Okresní soud v Blansku, žena se ale s trestem vězení nehodlala smířit a podala odvolání k brněnskému krajskému soudu.

„Doznala se a projevila upřímnou lítost, omluvila se. To by měl soud brát jako polehčující okolnosti. Před vzetím do vazby se chovala slušně, uvědomovala si své problémy se závislostí na alkoholu a automatech, abstinovala, situaci řešila. Je i v zájmu poškozených, aby zůstala na svobodě, pracovala a splácela škodu,“ argumentovala ženina advokátka.

Prodali nemovitost

„Podmínka k její nápravě nepostačí,“ oponovala státní zástupkyně. Sama Kryčerová před soudem slzela a skrývala svou tvář. „Je mi to strašně líto. Ani jsem si to neuvědomovala, nepamatovala jsem si, co bylo včera. Kolikrát jsem se už psychicky složila. Já to nezvládnu, je mi to fakt líto,“ bědovala.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Monika Kryčerová před soudem skrývala tvář do dlaní.

Odvolací senát v čele s Vlastimírem Čechem ale zůstal neoblomný. „Trestného jednání se dopustila na svých nejbližších, zneužila jejich náklonnosti a rodičovských citů. Drze se vydávala za smrtelně nemocnou osobu,“ neměl pro pozdní lítost žádné pochopení soudce Čech.

Rodiče přitom nebyli žádní boháči, aby mohli dceři zaplatit „léčbu“, prodali nemovitost, napůjčovali si, kde se dalo, otec byl dokonce odsouzen za úvěrový podvod, když se všemožně snažil získat peníze.

„A pak se od otce dozvíme, že když matka zemřela, obžalovaná ani nepřišla na její pohřeb. Obžalované hrozilo až osm let vězení, takže máme za to, že uložený trest je ještě mírný,“ dodal Čech.

Cigarety a uzeniny jsou smrtelná kombinace, varují plicní lékaři

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám