Hlavní obsah

Vyléčení z rakoviny skrz své osobní příběhy předávají zkušenosti i naději nemocným

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vyléčení (vy)léčeným. Tak se jmenuje výstava příběhů onkologických pacientů ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, kteří se rozhodli podělit se o své příběhy s okolním světem a především s lidmi, kteří také jako oni procházejí náročným bojem se závažnou chorobou.

Foto: Profimedia.cz

Sdílení vlastního příběhu může pomoci dalším nemocným. Ilustrační foto

Článek

„Příběhy dala dohromady iniciativa Společně k úsměvu, která sdružuje vyléčené dětské onkologické pacienty. Výstava je výsledkem projektu Daruj příběh i ty!, jehož cílem je předat osobní zkušenost s léčbou, a dodat tak nemocným a jejich blízkým kromě cenných rad především naději,“ informovala o projektech a také pocitech autorky příběhu mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Rozpolcené pocity

„Když jsem se svůj příběh rozhodla zveřejnit poprvé, měla jsem z toho rozpolcené pocity, protože o mém boji s nemocí nevědělo ani moje blízké okolí,“ popsala Markéta, která onkologickou léčbou prošla v mladém věku před několika lety.

Rakovinu porazila a své zkušenosti se rozhodla sdílet i s popisem všech problémů, které léčbu provází, aby dodala sílu těm, kteří ji potřebují.

Svůj boj s rakovinou v dětství vyhrála, následky drastické léčby ji provází dodnes

Zdraví

Markéta zároveň připouští, že jít s kůží na trh a otevřeně o prodělané nemoci mluvit, bylo očistné i pro ni samotnou.

„Pro mě osobně znamenalo zveřejnění velkou úlevu. Z reakcí okolí jsem si uvědomila, že kdyby to věděli dříve, tak by mě podpořili daleko více. Mám pozitivní reakce od známých, kamarádů, kolegů, kteří vůbec netušili, že se mi něco takového stalo a ne, že by na mě změnili radikálně názor, spíše tam cítím větší respekt k tomu, že se něco podobného může stát kdykoli komukoli,“ říká Markéta a dodává, že by stejný krok doporučila každému, kdo si podobnou životní zkouškou prošel.

Ztráta vlasů je pro ženu zlomovým okamžikem onkologické léčby

Zdraví

V rámci spolku Společně k úsměvu se teď snaží své zkušenosti zužitkovat při pomoci nemocným, kteří se na ni díky zveřejněnému příběhu obracejí s prosbou o radu.

Stejně kladně hodnotí zapojení do projektu i další z dárkyň příběhů Edita:

„Vrací se nám pozitivní zpětná vazba od současných pacientů anebo jejich rodičů, kteří bojují s onkologickým onemocněním a naše příběhy viděli a četli. Což je perfektní, a právě proto to děláme.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám