Hlavní obsah

Zeman chce ve sporu kvůli rakovině stále pět milionů a omluvu dopisem

Právo, Novinky, ČTK, kub, mh
Brno

Prezidentská kancelář už nechce po bývalém radním Brna-střed Svatopluku Bartíkovi (za Žít Brno) omluvu přes sociální síť Facebook, ale dopisem. Trvá ovšem na pěti milionech korun odškodného. Kancelář prezidenta republiky Bartíka zažalovala kvůli jeho tvrzení, že prezident Miloš Zeman má rakovinu.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud kvůli tvrzení o Zemanově rakovině Video: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Sporem se v pondělí znovu zabýval Městský soud v Brně, jednání odročil na 21. červenec, Bartík musí doložit své majetkové poměry.

„Můj klient už nepožaduje zveřejnění omluvy na Facebooku, trváme však na doručení omluvy formou dopisu," řekl Zemanův advokát Marek Nespala. Částečně se tím změnilo znění žaloby, protistrana nebyla proti.

Bartík koncem roku 2017 před lednovými volbami prezidenta napsal na sociální síť Facebook, že Zeman má rakovinu, odmítá se léčit a zbývá mu pár měsíců života.

Kauza Zemanova rakovina nekončí. Ministr podal stížnost pro porušení zákona

Domácí

Soud vyslechl znalce z oboru lékařství Pavla Šlampu, veřejnost ale na tuto část jednání vyloučil z jednací síně. Nespala poté novinářům řekl, že výslech znalce jednoznačně potvrdil, že u jeho klienta žádná rakovina nikdy nebyla a není.

To ostatně vzápětí řekl i Bartík, když uvedl: „Znalec potvrdil to, co řekl veřejně do médií poté, co vyhotovil posudek pro policii, že s výjimkou cukrovky a jejích důsledků je jinak zdráv jako řípa, respektive ve stavu odpovídajícím jeho věku," podotkl.

Zároveň však jako již dříve stále argumentoval, že informaci zveřejnil především kvůli tomu, že před prezidentskou volbou, která tehdy byla za dveřmi, měli voliči právo znát zdravotní stav kandidáta Zemana.

Na dotaz Práva, proč přímo konkretizoval i dobu jeho zbývajícího života, když uváděl, že ho má před sebou „tři až sedm měsíců“, Bartík odpověděl, že z rakoviny se dá vyléčit a že by to přál každému.

Soud se marně snažil pohnout Zemana ke smíru s Bartíkem ve sporu o rakovinu

Domácí

Soud se zajímal o Bartíkovy majetkové poměry, zajímalo ho, jaká část z žalované částky by pro něj nebyla likvidační. Podle Bartíka jde zhruba o 50 000 korun.

„Každá 'sranda' něco stojí, když to řeknu lidově," komentoval před novináři Nespala výši požadované částky. U soudu uvedl, že prokáže-li žalovaný své majetkové poměry, projedná s klientem plnění ve splátkách.

Žalobu soud obdržel v listopadu 2017, řešit ji začal v září 2019, kdy jednání skončilo neúspěšným pokusem o smír. Soud tehdy jednání odročil na neurčito, kvůli vypracování zdravotnického posudku.

Bartík později tvrzení o Zemanově zdraví z webu stáhl s komentářem, že nečekal takovou negativní vlnu na Zemana ani na sebe. Zeman prezidentský mandát ve volbách obhájil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám