Hlavní obsah

Soud se marně snažil pohnout Zemana ke smíru s Bartíkem ve sporu o rakovinu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Pět milionů korun a omluvu navrch požaduje prezident Miloš Zeman po Svatopluku Bartíkovi, bývalém radním radnice Brno-střed za hnutí Žít Brno. Hlavě státu se nelíbí výrok, který Bartík napsal před prezidentskou volbou na svůj facebookový profil a v němž tvrdil, že Zemanovi zbývá kvůli rakovině jen pár měsíců života. Brněnský soud se ve středu na začátku procesu marně snažil přimět znesvářené strany ke smírnému řešení.

Svatopluk Bartík k žalobě prezidentské kancelářeVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Jednání bylo odpoledne odročeno na neurčito a soud vyzve Bartíka, aby složil zálohu na soudního znalce z oboru zdravotnictví a onkologie. Bartík podle ČTK peníze za znalce uhradí, a proto podle něj bude moci prezident předstoupit před lékaře a projít vyšetřením, podle kterého se potom ukáže pravda.

Soudce Radek Malenovský se přitom na začátku snažil sondovat, zda by náhodou Zemanovi nestačila jen omluva.

„Žalovaný do poslední chvíle trvá na protiprávním stavu, nestaví se k tomu jinak a my trváme na omluvě i finanční satisfakci. Klient je přesvědčen, že ten požadavek je přiměřený, peníze by šly na dobročinné účely, klient se nechce obohacovat. Jeho pohled je, že se jedná o generální prevenci. Byl poškozen nejen on, ale celé voličstvo. Škodlivost jednání přesahuje všechny meze,“ konstatoval Zemanův advokát Marek Nespala, nicméně uvolil se k tomu, že Zemanovi zavolá a zjistí jeho názor.

Zástupce Bartíka Pavel Uhl připustil, že pokud by byla předmětem sporu jen omluva, mohl by o omluvě hypoteticky uvažovat. „Po dni a půl ten status z Facebooku stáhl,“ upozornil Uhl. Bartík tvrdil, že informace o rakovině pocházely z důvěryhodného zdroje z okolí prezidenta, který hlavu státu vyšetřoval při náhlé indispozici.

Zeman byl ochoten slevit

Soudce Malenovský předtím, než dal Nespalovi prostor k tomu, aby od prezidenta zjistil, jestli by se spokojil jen s omluvou, seznámil strany s judikaturou v podobných případech. „Každý má nárok na svobodu projevu, ale ta není absolutní,“ upozornil mimo jiné.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Advokát prezidenta Marek Nespala.

Nespala nakonec od Zemana zjistil, že by byl ochoten slevit na satisfakci ve výši čtyř milionů, přičemž advokáta nepřesvědčila ani Bartíkova omluva, kterou pronesl před soudem. „Tímto bych se chtěl omluvit za formu onoho sdělení a uvědomuji si, že ta forma z hlediska důstojnosti a lidskosti nebyla zcela v pořádku. Mrzí mě to a za to se omlouvám, nikoli za informaci samotnou,“ prohlásil Bartík.

„Tento vstřícný krok vítáme, ale pan Zeman rakovinu nemá, neměl, v avizované době nezemřel, přičemž ta informace byla zveřejněna v době vrcholící kampaně, a tato omluva je nedostatečná. Meritem věci je totiž ta informace samotná,“ reagoval Nespala. Uhl naopak kontroval, že čím známější osoba, tím víc její ochrana klesá.

Zeman nejprve podal na Bartíka také trestní oznámení, ale policie a žalobci bývalého radního nezačali stíhat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám