Hlavní obsah

Zdravotní sestra roky okrádala pacienty na psychiatrii, u soudu odmítla podmínku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Roky okrádala pacienty Psychiatrické nemocnice v Brně zdravotní sestra Alexandra Formánková. Využívala problémů hospitalizovaných lidí a z depozitního účtu nemocnice jejich jménem vybírala peníze. Přestože ženě státní zástupce za mnohamilionový podvod nabídl podmínku s tím, že bude dál pracovat a škodu hradit, rozhodla se Formánková raději jít do soudního procesu, kde jí u brněnského krajského soudu hrozí až osm let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Státní zástupce Marek Vagai

Článek

Žena podle státního zástupce Marka Vagaie obírala pacienty od roku 2010 až do roku 2017, kdy se na její rejdy přišlo. „Pacienti ukládali do depozitního účtu nemocnice prostředky od rodiny nebo své invalidní důchody. Obžalovaná je vybírala a používala pro osobní potřebu. Předpokládám, že většina peněz skončila v automatech,“ prohlásil státní zástupce.

V případu nejde přitom o žádné drobné, téměř tři desítky pacientů nemocnice přišly o 5,5 milionu korun. Žena přitom podle obžaloby nepohrdla malými výběry v řádu tisíců, někteří z pacientů ale přišli o částky převyšující půl milionu korun.

Závislost na automatech

Navíc u vybírání z depozitního účtu nezůstalo. „Na různých místech v Brně pod různými záminkami, zejména že jde o půjčky, vylákala 1,9 milionu korun, ale měla dluhy a exekuce, věděla, že peníze nemůže splatit,“ dodal žalobce Vagai.

Klienti bank čelí nové vlně útoků podvodníků

Finance

„Svého jednání upřímně lituji, ublížila jsem spoustě lidem. V životě jsem přitom nikomu ublížit nechtěla. Chtěla bych se omluvit poškozeným, kolegům i nemocnici, jakkoli je můj čin neomluvitelný. Práci jsem měla vždy ráda, chovala jsem se k lidem slušně a snažila jsem se jim zajistit co nejlepší péči. Ale byla jsem závislá na automatech. Myslela jsem, že to mám pod kontrolou, ale bylo to silnější než já,“ prohlásila Formánková. Dál před soudem odmítla vypovídat.

V rámci novely trestního zákoníku mohou nyní obžalovaní a státní zástupce hojněji využívat možnost dohody o vině a trestu. Žalobce ženě, která nyní pracuje jako zdravotní sestra v domově důchodců, nabídl podmínku, to se jí ale nezdálo s odkazem na to, že částky uvedené v obžalobě nesouhlasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám