Hlavní obsah

Závodník najížděl na pořadatele a srazil konkurenta, dostal 7,5 roku

Brno

Od automobilového závodění si na dlouhou dobu odpočine čtyřiačtyřicetiletý Tomáš Chaloupek. Přede dvěma lety na Hodonínsku při jednom ze závodů do vrchu totiž najel na pořadatele a pak srazil dalšího závodníka. Brněnský krajský soud muže ve čtvrtek potrestal 7,5 lety vězení a na osm let mu zakázal sednout za volant.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K incidentu došlo v polovině srpna 2018. Chaloupek ve svém Fordu Fiesta přijel na start, kde se ale dostal podle obžaloby do slovního sporu s pořadatelem akce.

„Ten ho z důvodů porušení pravidel vykázal ze startu. Obžalovaný se pak snažil projet boxovou uličkou, přitom úmyslně do pořadatele najel. Pak jel dál uličkou, zrychloval a úmyslně narazil do dalších účastníků závodu,“ popsala v obžalobě státní zástupkyně Iveta Eichlerová s tím, že zranění muži jen shodou okolností neutrpěli život ohrožující poranění.

Předseda senátu Petr Jirsa hned na začátku obžalovaného upozornil, že soud by v jeho konání mohl spatřovat hned dva trestné činy. A k tomu také došlo. Najíždění do pořadatele senát ohodnotil jako vydírání, zranění dalšího závodníka určil jako pokus těžkého ublížení na zdraví.

Závodníka soudí za to, že na Hodonínsku srazil autem pořadatele i konkurenta. Hrozí mu 12 let

Krimi

Chaloupek před soudem marně tvrdil, že do nikoho vědomě nenarazil. „Přijel jsem na testovací jízdu, pořadatel mě ale zastavil. Řekl mi, že se mám otočit a odjet. Bylo tam málo prostoru a škrtl jsem o druhé auto. Majiteli jsem řekl, že to pak uhradím. Otočil jsem se a snažil jsem se jet na svoje místo, v tom přišel ten pořadatel a postavil se před moje auto. Stál tam, nic neříkal, pak uhnul, já se rozjel a těsně potom jsem uslyšel nějakou ránu. Nikoho jsem ale neviděl, že bych někoho srazil, to odmítám, to bych hned zastavil,“ tvrdil muž.

Zraněný závodník ale popsal zcela jasně, jak ke svému zranění přišel. Potvrdil také, že viděl, kterak auto najíždělo na pořadatele. „Uslyšel jsem vytočený motor a periferně jsem zahlédl, že se auto rozjelo. Nečekal jsem, že by do mě najel, ale když jsem viděl, jak se na mě řítí, ucukl jsem nohama. V tu chvíli jsem se ale nahnul trochu dopředu a on mě trefil do ruky. Potom už nic nevím, byl jsem v bezvědomí,“ vypověděl sražený muž.

Závodníkovi hrozilo až dvanáct let vězení, v případě odvolání bude případ posuzovat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám