Hlavní obsah

Žalobce z Čapího hnízda přijde o peníze kvůli průtahům

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Státní zástupce Jaroslav Šaroch, který mimo jiné dozoruje kauzu Čapí hnízdo, v níž je stíhán premiér Andrej Babiš (ANO), přijde na tři měsíce o deset procent svého platu. Je to kvůli několika průtahům ve dvou vyšetřovaných kauzách. Podle Šarocha stála za průtahy právě i náročnost kauzy Čapí hnízdo. Šaroch se svým nadřízeným uzavřel dohodu o vině a kárném opatření, kterou ve středu schválil kárný senát Nejvyššího správního soudu.

Předseda kárného senátu k rozhodnutíVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Podle kárné žaloby Šaroch několikrát nerozhodl o žádostech obviněných, přičemž průtahy se pohybovaly od dvou do deseti měsíců. Také více než rok nereagoval na žádost policie o vydání evropského vyšetřovacího příkazu. „Dosud nebyl kárně trestán, je odborně zdatným státním zástupcem, tady se jedná do určité míry o exces. Možná byl ovlivněn tíhou, která na něj byla kladena v kauze Čapí hnízdo,“ vysvětlil dohodu náměstek pražského městského státního zástupce Vladimír Hackl.

Sněmovna o Babišově vydání znovu rozhodovat nemusí, podle žalobce není důvod

Domácí

„Jsem si vědom svého pochybení. Zpracovával jsem Čapí hnízdo, bylo to značně náročné a vyčerpávající. Dostal jsem se do určitého skluzu a pak jsem preferoval jiné věci. Bohužel v kárně žalovaných věcech jsem zvolil špatnou taktiku. Námitky obviněných jsem chtěl vyřešit všechny najednou, ale ono se to vzhledem k jejich rozsahu hromadilo. Měl jsem to vyřídit postupně. Podobně jsem měl postupovat i v druhém případě,“ přiznal Šaroch.

Foto: Právo

Státní zástupce Jaroslav Šaroch

Nejvyšší žalobce Zeman: Kauzu Čapí hnízdo protahuje pandemie

Domácí

Podle předsedy kárného senátu Petra Mikeše si měl Šaroch práci lépe zorganizovat. „Stává se to, že státní zástupce napíná pozornost k některým důležitým věcem, ale to neznamená, že v ostatních věcech může zůstat nečinný. I při jeho vysokém pracovním zatížení mohly být některé věci vyřízeny rychle, šlo i o některé operativní úkony,“ prohlásil Mikeš.

Kárný senát upozornil, že pokud by Šaroch neuzavřel dohodu, mohl by odejít s přísnějším trestem. „Vzhledem k délce průtahů u stěžejních úkonů, kde nebylo potřeba složité rozhodování, by asi při běžném projednání bylo uloženo vyšší kárné opatření. Ale zase je potřeba brát jako polehčující okolnost, že se kárně obviněný doznal a z jeho strany tam byla sebereflexe,“ dodal Mikeš.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Předseda kárného senátu Petr Mikeš

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám