Hlavní obsah

Za vraždu podnikatele v pražských Holešovicích potvrdil soud uprchlému Rusovi 18 let

Novinky, bad
Praha

Za surovou vraždu ázerbájdžánského podnikatele potvrdil ve středu pražský vrchní soud Rusovi Ramilovi Kerimovi Alijevovi (34) osmnáctiletý trest vězení. Alijev je nicméně v současnosti na útěku a před spravedlností se ukrývá patrně někde v Ruské federaci. Lednový verdikt pražského městského soudu je tak pravomocný.

Foto: Novinky/Právo

Článek

Soud zamítl odvolání Alijevovy obhájkyně, která se jej snažila přesvědčit o tom, že provedené dokazování nevedlo k jednoznačnému závěru o Alijevově vině. Podle ní by měla být uplatněna zásada in dubio pro reo (při pochybnostech rozhodni ve prospěch obviněného – pozn. red.)

Uprchlý Rus dostal 18 let za brutální vraždu podnikatele v Praze

Krimi

„Máme za to, že vina obžalovaného byla dostatečně prokázána,“ odmítl předseda senátu Jiří Lněnička. „Chtěl bych vyzdvihnout detektivní práci orgánů činných v trestním řízení, kteří na základě technických prostředků zaprotokolovali pohyb obžalovaných po Praze a jejich domlouvání se s poškozeným na schůzce,“ dodal.

Alijeva se totiž podařilo usvědčit především díky kamerovým záznamům a lokalizaci mobilního telefonu, ale i například výpovědi taxikáře, který muže vezl na autobusové nádraží. „Je to takový řetězec důkazů, který jednoznačně vylučuje, že by pachatelem byl někdo jiný,“ podotkl Lněnička.

Alijev spolu se svým komplicem Gruzíncem Mamukou Apchaidzem přijeli podle soudu před třemi lety do Prahy přímo za účelem zavraždění devětatřicetiletého podnikatele. Vylákali ho na schůzku v pražských Holešovicích, do jedné z tamních slepých ulic. Zatímco Apchaidze hlídal, jestli je „čistý vzduch“, Alijev podnikatele stále sedícího v autě ubodal více než patnácti ranami do horní části těla.

Odjeli na Ukrajinu

Zatímco Alijev s Apchaidzem z místa činu okamžitě odjeli na autobusové nádraží na Florenci, odkud odcestovali na Ukrajinu, těžce zraněný podnikatel ještě zvládl z místa odjet. Zakrátko ale ztratil vědomí a auto vrazilo do náklaďáku. Policisté přivolaní k nehodě záhy zjistili, že jde o oběť vraždy.

Gruzínci, který hlídal vraždu podnikatele v Praze, soud snížil trest

Krimi

Apchaidzeho zadržela policie na Ukrajině, Alijevovi se podařilo překročit hranice s Ruskem, kam česká strana poté poslala žádost o mezinárodní právní spolupráci, státní zastupitelství ale případnému vydání podezřelého z Ruska k trestnímu stíhání do Česka příliš šancí nedává.

Motiv činu ani to, zda šlo o vraždu na objednávku a od koho, se ale neobjasnilo. Ve hře byla souvislost s podnikáním muže z Ázerbájdžánu, nicméně městský soud rovněž vyslechl příbuzné zavražděného a například podle jeho manželky mohlo jít o pomstu, protože její manžel údajně měl kdysi poměr s příbuznou jednoho z obžalovaných.

Apchaidze byl už loni pravomocně odsouzen k šestnáctiletému vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám