Hlavní obsah

Za upálení bezdomovce dostal muž 13 let vězení

Novinky, bad
Praha

Za zmlácení a následné upálení muže bez domova si má 40letý Jiří Málek podle čtvrtečního nepravomocného rozsudku pražského městského soudu odsedět 13 let ve vězení. Soud ho uznal vinným z vraždy, z pokusu o těžké ublížení na zdraví a také z výtržnictví. Málek se k činu nepřiznal, zároveň ho ale nepopíral. Pro opilost si z onoho dne prý moc nepamatuje. Málek i žalobkyně si ponechali lhůtu na případné odvolání.

Foto: Novinky

Jiří Málek u soudu

Článek

Málek podle verdiktu loni v létě po opilecké hádce zmlátil v pražských Záběhlicích poblíž tzv. Trojmezí muže bez domova brutálním způsobem, kdy mu mimo jiné skákal po hlavě. Když muž zůstal už nehybně ležet, tak si ho vyfotil jako jakousi „trofejní fotku“, jak uvedla státní zástupkyně.

„Soud má za prokázané, že k tomu jednání došlo,” uvedl soudce Tome Frankič ke zhmoždění mozku a „obličejového skeletu”. Nešlo podle něj pouze o kopy. „Soud nemá důvod nevěřit tomu, že ke skočení na hlavu skutečně došlo,“ dodal soudce, který prvotní útok kvalifikoval jako pokus o těžké ublížení na zdraví.

Policie obvinila z vraždy muže, který zapálil stan s bezdomovcem

Krimi

Málek poté z místa odešel, za chvíli se ale vrátil a se slovy, že „to tam teda shoří“, přístřešek i s 54letým mužem zapálil.

„Z toho vyplývá, že úmysl zapálit přístřešek pojal až v tuto chvíli. Žádný jiný důkaz, že by se mělo jednat o součást toho prvotního jednání, zde není,“ řekl Frankič.

Když se Málka jeho známý, který tam byl s ním, ptal, jestli poškozený není uvnitř, tvrdil mu Málek, že není, a to i přes to, že podle soudu neměl jedinou informaci ani indicii, že by předtím zmlácený muž svůj příbytek opustil.

„Činil jste tak ve srozumění s tím, že se v přístřešku může poškozený nacházet, přesto jste jej zapálil,“ řekl směrem k Málkovi Frankič. Podle něj tak šlo o vraždu v nepřímém úmyslu.

Podle obžaloby i svědků chová v sobě Málek nesnášenlivost vůči určitým sociálním skupinám, konkrétně bezdomovcům. Dokazovat to má i jeho facebookový profil.

Málkova obhájkyně v závěrečné řeči ve středu nicméně uvedla, že jejímu klientovi nelze přisuzovat předsudek vůči lidem bez domova. Jeho extrémní názory jsou prý cílené na migranty a muslimy, což Málek potvrdil už na začátku hlavního líčení. A soud pro prokázání Málkovy nenávisti vůči bezdomovcům neměl dostatek důkazů.

Muž obviněný z vraždy bezdomovce v Praze sympatizoval s neonacisty, tvrdí policie

Krimi

„Chtěl bych vyjádřit upřímnou lítost, že přišel o život člověk,“ prohlásil na závěr Málek, nicméně dodal: „I když si toho mnoho nepamatuju, nevěřím tomu, že bych to byl schopnej úmyslně zapálit.“

K dalšímu žalovanému skutku, kdy týden před zapálením příbytku opilý zmlátil ostrahu supermarketu v pražském Spořilově a zlomil o jedenáct let mladšímu muži nos, se Málek bez okolků přiznal. Pak ještě dodal, že se s napadeným domluvil, že mu uhradí ušlou mzdu a zkrvavené tričko. Nepřišla mu prý ale výplata, takže k odškodnění nedošlo.

Bezdomovce v Praze podle obžaloby zbil, vyfotil si ho a upálil. Hrozí mu až výjimečný trest

Krimi

Málkova obhájkyně soudu v závěrečné řeči navrhovala zprostit Málka obžaloby z trestného činu vraždy, protože podle ní nebylo prokázáno, že se skutek vůbec stal. Podle ní chybí motiv či důkaz o způsobu založení ohně Málkem. Státní zástupkyně naopak měla Málkovu vinu za prokázanou a žádala pro něj trest kolem 17 či 18 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám