Hlavní obsah

Bezdomovce v Praze podle obžaloby zbil, vyfotil si ho a upálil. Hrozí mu až výjimečný trest

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Nevím, opravdu si to nepamatuju,“ zní obhajoba Jiřího Málka (39), který je obžalovaný mimo jiné z brutálního zmlácení a upálení bezdomovce v pražských Záběhlicích. Málek v pondělí u pražského městského soudu tvrdil, že si kvůli alkoholovému opojení vybavuje maximálně to, že muže „dvakrát nebo třikrát kopl“. Za vraždu a další činy může dostat až 20 let vězení, případně i výjimečný trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Málek s eskortouVideo: Novinky

 
Článek

Málek podle žalobkyně loni v létě nejprve v opilosti napadl ostrahu supermarketu na pražském Spořilově. Při nákupu se Málkovi podle obžaloby rozsypaly plechovky piva a následně začal nadávat své družce. Když se ho pracovník ostrahy supermarketu jal napomínat, aby se uklidnil, začal Málek muži nadávat a hádat se s ním. Nakonec odešel, vzápětí se však vrátil a o jedenáct let mladšímu muži dal pěstí, přičemž mu zlomil nos.

„Já si to v podstatě nějak nepamatuju, no,“ komentoval Málek. „Popíjeli jsme flašku rumu, pamatuju si, že tam přijela policie a dělala záznam,“ lovil v paměti.

Pak ještě dodal, že se s napadeným domluvil, že mu uhradí ušlou mzdu a zkrvavené tričko. Nepřišla mu prý ale výplata, takže k odškodnění nedošlo.

Policie obvinila z vraždy muže, který zapálil stan s bezdomovcem

Krimi

Asi o týden později zmlátil muže bez domova, v jeho přístřešku v pražských Záběhlicích. Podle žalobkyně muži nejdřív dal pěstí do obličeje, pak mu dupal do horní části těla a také mu skočil na hlavu oběma nohama. Když muž zůstal už nehybně ležet, tak si ho vyfotil jako jakousi „trofejní fotku“, jak uvedla státní zástupkyně.

Potom Málek z místa odešel. Za chvíli se podle obžaloby ale vrátil a se slovy, že „to tam teda shoří“, přístřešek i s 54letým mužem zapálil.

Ani to si podle svých slov obžalovaný nevybavuje. „Začali jsme pít, šli jsme mu vrátit powerbanku. Dali jsme si s ním víno, pak se šlo ještě do večerky pro víno. Bavili jsme se o Vikingách, Hitlerovi a tak, “ vzpomínal Málek na inkriminovaný červencový den. „Vím akorát, že jsem ho asi dvakrát nebo třikrát kopnul a že jsme to tam pak bourali,“ dodal.

Podle obžaloby Málek v sobě chová nesnášenlivost vůči bezdomovcům, což měli potvrdit svědci či Málkův facebookový profil.

Muž obviněný z vraždy bezdomovce v Praze sympatizoval s neonacisty, tvrdí policie

Krimi

Málek však tvrdil, že vůči bezdomovcům nic nemá. „Napsal jsem na Facebook proti uprchlíkům a migrantům, že se neuměj chovat, ale rozhodně ne proti bezdomovcům,“ prohlásil. Na dotaz své obhájkyně pak svou tezi upřesnil: „Ty migranti, že se neuměj chovat, a ten islám no... ten sexuální styk s nezletilejma a takhle no.“

Podle znalců Málek žádnou duševní chorobou netrpí, po alkoholu ale bývá agresivní. V době činu měl necelé dvě promile v krvi.

Málek je obžalovaný z vraždy ze zavrženíhodné pohnutky, ublížení na zdraví a výtržnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám