Hlavní obsah

Za rasistické výroky potvrdil soud bývalému tajemníkovi SPD Staníkovi podmínku

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Někdejšímu tajemníkovi SPD Jaroslavu Staníkovi potvrdil pražský městský soud ve čtvrtek roční podmínku za rasistické a homofobní výroky. Ty podle pravomocného verdiktu pronesl před dvěma lety po volbách v restauračním klubu Sněmovny. Staník musí také zaplatit sedmdesát tisíc korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník u Obvodního soudu pro Prahu 1

Článek

„Odvolací soud dospěl k názoru, že odvolání je nedůvodné,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Petr Hovorka. „Svoboda projevu má i v naší zemi určité hranice, není bezbřehá,“ doplnil.

Podle soudu Staníkovy výroky naplnily dostatečnou míru společenské škodlivosti. „Náš soud je toho názoru, že škodlivost těch výroků zvyšuje škodlivost, že je pronesl na půdě poslanecké sněmovny jako tajemník poslaneckého klubu,“ uvedl Hovorka.

Staník se po jednání nechal slyšet, že překvapen není. „Jak říkal Karl Marx: Právo je vůle vládnoucí třídy povýšená na zákon,“ uvedl Staník a tvrdil, že díky médiím bylo o výsledku rozhodnuto předem. O případném dovolání k Nejvyššímu soudu se poradí se svým právním zástupcem.

BEZ KOMENTÁŘE: Jaroslav Staník ke kauze jeho výrokůVideo: Novinky

Staník se podle obžaloby ve Sněmovně v říjnu 2017 mimo jiné nechal slyšet, že „buzeranti a lesby jsou nemoc a měli by se střílet již po narození“, a že „homosexuálové, Romové a Židé by se měli posílat do plynu.“ Nenávistné výroky potvrdili v minulosti u soudu svědci, například někdejší poslanci Marek Černoch a Martin Lank (oba Úsvit). Podle dřívějšího vyjádření Staníka oba lžou.

Okolo procházející tehdejší ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou Staník také údajně častoval označením „Marxová Englesová, která se zastává gayů“. Její asistentku Marii Richterovou měl zase označit za „pí*u“, kvůli tomu, že mění barvy účesu.

Podle Staníka je kauza „vykonstruovaná, s jediným cílem poškodit SPD a Tomia Okamuru”. Už u hlavního líčení se odvolával na svobodu slova, podle soudu ale ani ta není bezbřehá. Staník podle svých slov pouze oslavoval volební úspěch a dobíral si poslance, kteří prohráli. Podle něj šlo o politickou diskusi ovlivněnou alkoholem. Ve své závěrečné řeči letos v dubnu mimo jiné prohlásil, že „kdo zná Sněmovnu, tak ví, že se tam chlastá extraliga”.

Reichstag i hostinský Palivec

„Celá ta akce, bylo to prostředí, kde seděl samý výkvět národa, poslanci Parlamentu České republiky. Nedovedu si představit, jak jsem je mohl k něčemu podněcovat,“ řekl při minulém jednání Staník. Prý by to možná pochopil, kdyby nabádal své „spoluhnutníky“ někde na sjezdu hnutí.

„Tam seděli naši oponenti, političtí nepřátelé. Jak jsem tyto osoby mohl já něčím podněcovat?“ pokračoval Staník a zmínil masívní kameny a klenuté stropy, díky kterým v restauračním klubu Sněmovny prý v budově Parlamentu není na dálku příliš rozumět a tím zpochybňoval svědectví Marka Černocha, který podle něj telefonoval a nemohl nic slyšet. „Nikoho jsem nepodněcoval, nic jsem nepopíral a celé je to vykonstruované,“ uzavřel Staník.

Staník také v odvolání podotkl, že případ je politickou objednávkou. Kauzu srovnal s procesem s Georgim Dimitrovem, který byl obviněn z požáru Reichstagu v roce 1933 nebo ke scéně ze Švejka, kde se přirovnával k hostinskému Palivci z hospody U Kalicha.

Staníkovi Obvodní soud pro Prahu 1 už loni v létě vyměřil trestním příkazem roční podmínku a sedmdesátitisícovou pokutou. S tím ale nesouhlasil a soud tak musel nařídit hlavní líčení, po kterém trest zopakoval.

Staník byl dlouholetým členem ČSSD. Ze strany byl v roce 2012 vyloučen – už tehdy úzce spolupracoval s Tomiem Okamurou. Působil rovněž jako asistent poslance SPD Jaroslava Holíka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám