Hlavní obsah

Z lidského hlediska to nebyly zločiny, hájí se Shehadeh. Žalobce pro něj navrhl 10 let

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Deset let vězení navrhl v úterý státní zástupce pro bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha za účast na teroristické skupině. Stejný trest navrhl i pro jeho bratra Omara. Třetí obžalovaná, Omarova manželka Fátima Hudková, by podle žalobce měla strávit pět let za mřížemi. Sámer se k popisovanému chování přiznal, nevidí na něm ale nic špatného. Jeho bratr s manželkou jsou souzeni jako uprchlí. Soud rozhodne na konci února.

Žalobce Marek Bodlák k Sameru ShehadehoviVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Státní zástupce neměl o vině obžalovaných pochyb. Do jisté míry mu situaci usnadnil Sámer Shehadeh, který se k žalovaným skutkům přiznal, i když je ale nevnímá jako zločiny.

„To, co jsem udělal já, můj bratr a moje švagrová, nebyly čistě z lidského hlediska zločiny. Obžaloba staví na něčem, co bych nazval schizofrenním postojem, který upřednostňuje formality před lidským životem,“ prohlásil v úterý bývalý imám.

Už při začátku hlavního líčení se nechal slyšet, že tento soud neuznává, že uznává pouze islámské náboženské právo šaría a soud šaríi.

„Na to, co jsem ve skutečnosti udělal, jsem patřičně hrdý, nelituju toho,“ dodal Shehadeh s tím, že i kdyby za to měl strávit několik let nebo i zbytek života ve vězení, učiní tak s radostí.

Financoval jsem islámské bojovníky, přiznal u soudu bývalý pražský imám

Krimi

Shehadeh se podle obžaloby spolu se svým bratrem Omarem a jeho ženou Fátimou (dříve Kristýnou) Hudkovou podílel na činnosti Fronty an-Nusrá (syrská teroristická organizace napojená na al-Káidu) v Sýrii, která působí zejména na severu země, v guvernorátu Idlíb.

Omar Shehadeh a Fátima Hudková jsou souzeni jako uprchlí, protože jsou v zahraničí a je na ně vydán zatýkací rozkaz.

Foto: Abdullah Shehadeh

Obžalovaní Fátima Hudková a Omar Shehadeh (žalobce Marek Bodlák potvrdil, že na snímku z roku 2017 je uprchlá dvojice)

Sámer Shehadeh je obžalovaný také z financování terorismu, protože zaplatil vybavení dvou bojovníků a další peníze poskytl podle obžaloby na podporu teroristické organizace.

Sám ale tvrdí, že šlo o peníze na léčbu zraněných či zajištění jídla postiženým válkou. „Šlo o boj proti krutému režimu, který se dopouští genocidy na svém lidu, a doručení humanitární pomoci,“ hájil se znovu Shehadeh.

Žalobce měl nicméně vinu obžalovaných za prokázanou.

„Důkazní situace je z mého pohledu zjednodušena tím, že obžalovaný se k té trestné činnosti doznal, a i vzhledem k doznání si troufám říci, že ten skutkový základ nebude nijak zásadně rozporován ze strany obžalovaného a obhajoby,“ konstatoval státní zástupce Marek Bodlák s tím, že kromě Shehadehova přiznání jej k závěru o vině vedly i výpovědi svědků nebo nahrávky hovorů obžalovaných.

Bratrům Shehadehovým navrhl desetileté tresty, pro Fátimu Hudkovou pak pětiletý trest. Všem třem hrozí až patnáct let vězení.

Vymyli mu mozek v Anglii, míní bratr Čecha obžalovaného kvůli terorismu

Krimi

Shehadehův obhájce Jiří Rosol podotkl, že k žalovaným skutkům mělo dojít v roce 2016, tedy ještě před novelou trestního zákoníku v roce 2017. I proto Rosol v závěrečné řeči navrhoval svého klienta zprostit obžaloby, protože žalované činy nejsou trestným činem. To ale Bodlák odmítl s tím, že i před novelou bylo takové jednání trestné.

Podobně jako Rosol se vyjádřili i obhájci uprchlých obžalovaných. Podle nich nebylo vůbec prokázáno, jakých činností teroristické skupiny se měli dopustit nebo že by vůbec byli členy teroristické skupiny. „Není ani možné, aby žena byla aktivní členkou teroristické organizace An-Nusrá,“ uvedl obhájce Fátimy Hudkové Juraj Koprda.

Všichni obhájci tak žádali své klienty obžaloby zprostit, protože nebylo prokázáno, že se žalované skutky staly, případně proto, že nejsou trestnými činy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám