Hlavní obsah

Z 11. patra hodil láhev mezi hrající si děti, vyvázl s podmínkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Těžko pochopitelný zkrat předvedl loni o prázdninách čtyřiačtyřicetiletý Radim Kaman z Brna. Rozčiloval ho křik dětí hrajících si u domu, vzal proto skleněnou láhev a z balkonu svého bytu v jedenáctém patře ji mrštil mezi ně. Kaman ve středu u brněnského krajského soudu uzavřel se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu, což mu vyneslo podmínku. Za pokus těžkého ublížení na zdraví mu přitom hrozilo až 12 let vězení.

Obžalovaný muž před soudemVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K činu došlo loni 2. srpna před osmou hodinou večer. „Obžalovaný úmyslně hodil z balkonu svého bytu skleněnou láhev do prostoru před domem, kde si hrály děti, jejichž hlasitý projev mu vadil. Láhev dopadla jeden metr od probíhajícího chlapce. Musel si být vědom, že dětem může způsobit vážná zranění, přičemž k tomu nedošlo jen shodou okolností,“ konstatovala v obžalobě státní zástupkyně Iveta Eichlerová.

Z lodi na Brněnské přehradě zmizel cestující

Krimi

Kaman před soudem nezapíral. „Uznávám svou vinu, uvědomuji si, že jsem ohrozil malé dítě. Souhlasím s obžalobou. Celé to považuji za osobní nešťastný zkrat. Nebylo mým úmyslem to vyloženě mrsknout po nějakém děcku, ale uznávám, že to mířilo tam, kde děcka byla,“ přiznal Kaman.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radim Kaman u soudu.

Vzhledem k tomu, že obžalovaný nikterak svou vinu nerozporoval a veškeré důkazy hovořily jasně proti němu, rozhodl se se státní zástupkyní uzavřít dohodu o vině a trestu. V ní přijal tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na pět let, dozor probačního úředníka a zavázal se k tomu, že se podrobí psychologické terapii.

Brněnští policisté našli v autě nebezpečný červený fosfor

Krimi

Trestní senát v čele s Karlem Knaiflem pak dohodu schválil. „Obžalovaný mířil přesně tam, kde ty děti byly. Věděl, že láhev může někoho zasáhnout, jednal tedy v nepřímém úmyslu. Doznal se a jeho doznání bylo v souladu s ostatními důkazy. Byl to jeho první exces z jinak řádného života daný tehdejší složitou životní situací, snad to byl i exces poslední,“ zdůraznil soudce Knaifl.

Vzhledem k uzavřené dohodě a tomu, že státní zástupkyně i obžalovaný se vzdali práva odvolání, je verdikt pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám