Hlavní obsah

Policie rozkryla obří podvod. Naletěly stovky lidí, kteří poslali 290 milionů korun

Novinky, Miloslav Fišer
Praha

Vyšetřování společnosti Investment And Trading Capital Limited se sídlem na Novém Zélandu, které stovky lidí z tuzemska poslaly dohromady 290 milionů korun, je u konce. Investice byly podle policie vylákány podvodně, proto ochránci zákona navrhli obžalovat sedm fyzických osob. Informoval o tom v neděli mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Podvodníkům jde nejčastěji o peníze.

Článek

„Centrála podala státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby na sedm fyzických osob v souvislosti s podvodným vylákáním investic pod nepravdivou záminkou zhodnocení finančních prostředků,“ prohlásil Ibehej.

Podle něj tito zprostředkovatelé slibovali investice do bankovních garancí, komodit a realit se slibovaným úrokem z takto investovaných finančních prostředků v rozmezí od 0,5 % do 5 % měsíčně, a to právě do společnosti Investment And Trading Capital Limited. „Osoby jsou stíhány pro zvlášť závažný zločin podvodu a zločin legalizace výnosů z trestné činnosti,“ konstatoval mluvčí NCOZ.

„V daném případě měla být nejméně 385 poškozeným způsobena škoda přesahující 290 milionů Kč. V souvislosti s trestnou činností byl zajištěn movitý a nemovitý majetek v hodnotě přes 60 milionů Kč. Obviněným hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až do výše 10 let,“ doplnil Ibehej.

Nejen kvůli tomuto případu doporučuje policie občanům zvýšenou ostražitost v souvislosti s realizací jejich investic, zejména „obezřetně hodnotit informace poskytované ze strany osob vystupujících jako finanční poradci, ověřit si tvrzené informace z nezávislých zdrojů a nenechat se zlákat toliko výší slibovaného zhodnocení“.

Reklama

Výběr článků

Načítám