Hlavní obsah

Policie rozkryla obří podvod. Naletěly stovky lidí, kteří poslali 290 milionů korun

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyšetřování společnosti Investment And Trading Capital Limited se sídlem na Novém Zélandu, které stovky lidí z tuzemska poslaly dohromady 290 milionů korun, je u konce. Investice byly podle policie vylákány podvodně, proto ochránci zákona navrhli obžalovat sedm fyzických osob. Informoval o tom v neděli mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Podvodníkům jde nejčastěji o peníze.

Článek

„Centrála podala státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby na sedm fyzických osob v souvislosti s podvodným vylákáním investic pod nepravdivou záminkou zhodnocení finančních prostředků,“ prohlásil Ibehej.

Podle něj tito zprostředkovatelé slibovali investice do bankovních garancí, komodit a realit se slibovaným úrokem z takto investovaných finančních prostředků v rozmezí od 0,5 % do 5 % měsíčně, a to právě do společnosti Investment And Trading Capital Limited. „Osoby jsou stíhány pro zvlášť závažný zločin podvodu a zločin legalizace výnosů z trestné činnosti,“ konstatoval mluvčí NCOZ.

„V daném případě měla být nejméně 385 poškozeným způsobena škoda přesahující 290 milionů Kč. V souvislosti s trestnou činností byl zajištěn movitý a nemovitý majetek v hodnotě přes 60 milionů Kč. Obviněným hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až do výše 10 let,“ doplnil Ibehej.

Nejen kvůli tomuto případu doporučuje policie občanům zvýšenou ostražitost v souvislosti s realizací jejich investic, zejména „obezřetně hodnotit informace poskytované ze strany osob vystupujících jako finanční poradci, ověřit si tvrzené informace z nezávislých zdrojů a nenechat se zlákat toliko výší slibovaného zhodnocení“.

Reklama

Výběr článků

Načítám