Hlavní obsah

Všude zápach spáleniny, dům je po požáru bez elektřiny i teplé vody

Právo, Aleš Honus
Bohumín

Zápach spáleniny, vlhké zdi a plno mokrých sazí na podlahách a schodištích, na parapetech a ve výklencích. Tak to vypadalo v pondělí ve třináctipatrovém panelovém domě v Bohumíně.

Foto: Aleš Honus, Právo

Chodba na patře paneláku v Bohumíně, kde hořelo.

Článek

Většina obyvatel domu stále přespává u příbuzných nebo známých. Do svých bytů si přišli jen pro nejnutnější věci, případně zkontrolovat rozsah škod. V domě nefunguje elektřina ani plyn, teče pouze studená voda. Několik desítek lidí se přesto domů vrátilo a přespávají v nižších patrech, kam se voda z hasičského zásahu nedostala.

Chtěl jsem jim jen pohrozit, řekl muž obviněný z vraždy kvůli požáru v Bohumíně

Krimi

„Je to neuvěřitelné, ale v mém bytě není poškozeno nic kromě vstupních dveří. Jsou tam jen saze na podlaze chodby, ale to jsem si tam sám našlapal,“ řekl Právu muž, který žije v jedenáctém patře, ve stejném, kde došlo k požáru. Strávil tady noc na pondělí. „Že neteče teplá, vůbec nevadí. V tom horku se rád osprchuji ve studené,“ řekl.

Toho kluka z jedenáctého budu mít do smrti před očima. Bylo to takové sluníčko, bylo to šťastné dítě
svědkyně

Mnohem hůř než on jsou na tom nájemníci bytů v několika podlažích bezprostředně pod bytem, který byl požárem zasažen. „Hlavně moje sousedka má promočený strop, zdi a i některé části nábytku jsou prý na vyhození,“ řekla žena, která o dvě patra níže utírala saze z podlahy na chodbě.

Smrt těhotné

Další žena z osmého patra si v pondělí dopoledne přišla pro oblečení. „Mám mokrý strop, přitom jsme letos na jaře malovali. Přišla jsem si jen pro věci, zatím tady nechci bydlet. Navíc bych tady asi nemohla usnout, tak ještě několik dní zůstanu u syna,“ řekla další žena.

Požár bytu v Bohumíně pohledem hasičů.Video: HZS Moravskoslezského kraje

Největší lítost a soustrast podle místních budí zejména smrt tří malých dětí, které se v bytě nacházely, a také smrt nastávající maminky údajně v osmém měsíci těhotenství, jež se zabila skokem z okna, když unikala hořícím plamenům.

Chtěl jsem spáchat sebevraždu v autě, řekl podezřelý žhář z Bohumína

Krimi

„Toho kluka z jedenáctého budu mít do smrti před očima. Bylo to takové sluníčko. Kdykoliv jsem ho potkala, měla jsem dobrou náladu. Pořád dělal nějaké opičky, bylo to šťastné dítě. Je mi to strašně moc líto,“ řekla žena, která rodinu znala jen od vidění.

Kdy v domě opět poteče teplá voda a také kdy budou obnoveny dodávky plynu a elektřiny, zatím není jasné. „Nelze to přesně odhadnout. Rozvody stále vysychají. Musí se provést důkladná kontrola a revize, nelze riskovat. Nejméně zasaženou část paneláku by energetici mohli připojit nejdříve ve středu, ale bez záruky,“ informuje bohumínská radnice na svých webových stránkách.

Pět lidí vyskočilo z okna, popsala svědkyně.Video: Aleš Honuš, Právo

S odstraňováním následků v bytech nájemníků nabídli pomoc i dobrovolní hasiči i některé organizace města. S nájemníky, kteří si požádali či požádají, jsou v kontaktu intervenční pracovníci a psychologové. Pomáhají také svědkům, na které tragédie doléhá.

O psychosociální pomoc a rady se lidé mohou obrátit na linky Krizového centra Ostrava, tel. 732 957 193 nebo 596 110 882.

Foto: Aleš Honus, Právo

Chodba na patře paneláku v Bohumíně, kde hořelo.

V úterý město také zveřejní výsledky jednání s pojišťovnou a rady nájemníkům, jak postupovat při odstraňování škod po požáru a při uplatnění náhrad u pojišťovny. Také upřesní, jakým způsobem se budou řešit opravy v poničených bytech.

Nejvíc zasaženým domácnostem je připravena pomoci finančně, zejména dávkou mimořádné okamžité pomoci, místní pobočka úřadu práce. Prvním krokem je zkontaktovat se s radničním krizovým týmem na lince 731 531 731.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám