Hlavní obsah

Vše začalo ukvapenou operací, říká otec zmrzačeného syna z pardubické nemocnice

Pardubice

Dnes 13letý Adam Vyčítal leží skoro pět let po operaci mandlí doma v bdělém kómatu a stejně dlouho trvá snaha rodičů doživotně zmrzačeného syna dosáhnout spravedlnosti. Obžalobě z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti čelí tehdejší mladá lékařská stážistka, která kolem krvácejícího chlapce před nemocniční ORL ordinací prošla s rukama v kapsách, dvojice sester z dětského oddělení a Krajská nemocnice v Pardubicích.

Soud v případu Adámka VyčítalaVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Obžaloba navrhuje pro lékařku podmínku. „Nepamatuji případ, že by lékař dostal kvůli ublížení na zdraví nepodmíněný trest,“ zmínil před časem státní zástupce Lukáš Hrubý.

Obžalovaným zdravotníkům hrozí až čtyřleté tresty. Znalec z oboru chirurgie hlavy a krku Jan Betka označil v úterý u Okresního soudu v Pardubicích za zásadní chybu, že chlapec, jenž začal krátce po operaci v noci krvácet z úst, nezůstal na lůžku dětského oddělení.

Personál, jež v kritickou chvíli zpanikařil, umožnil zoufalé matce odnést syna k zamčeným dveřím ORL ordinace, kde očekávala odbornou pomoc.

Kauza Adama v kómatu: Lékařka a sestry jednaly proti zdravému rozumu, tvrdí znalci

Krimi

„Neměl být nikam transportován, měl zůstat na oddělení a všechno by dopadlo jinak. Sestry měly zavolat odbornou pomoc, což se nestalo,“ prohlásil profesor Betka.

„Pokud se něco takového stane, zvlášť v noci, vždy jde o mimořádnou událost. Šlo o masivní krvácení, jež může nastat kdykoliv po podobné operaci. Britské statistiky uvádějí, že ročně na něj ve Velké Británii zemře okolo deseti dětí,“ doplnil Betka.

Chlapci dušenému před zavřenými dveřmi ORL ordinace vlastní krví, pomohl teprve opožděný zásah specialisty Romana Michálka, jenž pacienta resuscitoval a zaintuboval.

Zdraví už Michálkův zásah Adámkovi nevrátil. Chlapci kvůli delší zástavě dechu, způsobené vdechnutím krve, zkolaboval nedokrvený mozek.

„Doktor Michálek na to, jak pozdě přišel, udělal vše dobře. Je málo lékařů, kteří by to takto skvěle dokázali,“ tvrdil Betka. Tragédie se podle Adámkových rodičů vůbec nemusela odehrát.

Působilo to, jako kdyby se chtěl na klukovi chirurg vyučit, pomalu jako na pokusném králíkovi.
Jan Vyčítal, otec ochrnutého dítěte

„Operace mandlí, vedená neatestovaným lékařem, byla ukvapená. Nešlo přece o život. Mohl se volit jiný léčebný postup. Působilo to, jako kdyby se chtěl na klukovi chirurg vyučit, pomalu jako na pokusném králíkovi,“ řekl Právu Adámkův otec Jan Vyčítal, jemuž soudce kvůli sugestivním otázkám na znalce několikrát pohrozil pokutou.

„Lékaři, jenž tento postup léčby stanovili, nejsou stíháni,“ upřesnil soudce Karel Gobernac.

Správnost chirurgického zákroku znalec Betka nezpochybnil. Adámkova rodina, která zatím inkasovala šestimilionové odškodné, požaduje po nemocnici 22 milionů korun.

V případu chlapce v kómatu po operaci mandlí obviněni tři lidé

Krimi

Péče o Adámka přijde rodinu na 70 tisíc korun měsíčně.

„Pomalu nevíme, co je spánek. Den pro nás má celých čtyřiadvacet hodin. Časově zvládat musíme i vleklý soud, kde lidé mající pomáhat často nemluví pravdu. Chceme jenom jedno. Odkrýt šlendrián v pardubické nemocnici,“ shodují se Adámkovi rodiče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám