Hlavní obsah

V případu chlapce v kómatu po operaci mandlí obviněni tři lidé

– Hradec Králové • Aktualizováno

Královéhradečtí policisté zahájili trestní stíhání tří lidí a jedné firmy v případu Adama Vyčítala, který po operaci mandlí v květnu 2017 krvácel a následně upadl do vigilního kómatu.

Foto: archiv, Právo

Snímek z kamery zachytil krvácejícího chlapce, zoufalou matka a vyděšenou zdravotní sestru.

Článek

O vývoji v případu informovala ve čtvrtek Česká televize. Podle ní byly obviněny dvě zdravotní sestry, lékařka a nemocnice. „Policie nemůže z procesních důvodů tyto informace potvrdit,“ řekla Novinkám mluvčí policie Ivana Ježková.

Případ se odehrál předloni v květnu, media o něm informovala na přelomu roku s tím, že dítě je již 17 měsíců v kómatu.

„Čtvrtý den po operaci mandlí začal náš osmiletý syn, hospitalizovaný na dětském oddělení Pardubické nemocnice, masívně krvácet z operační rány. Přivolaná dětská lékařka rozhodla o jeho transportu na ambulanci ORL oddělení v téže budově a zároveň požádala sestru, aby na ambulanci telefonicky zajistila přítomnost ORL personálu,“ popsal Právu loni na podzim otec Jan Vyčítal.

Ambulance ale byla zamčená a opuštěná. Číslo mobilního telefonu sloužícího ORL lékaře navíc údajně nebylo na dětském oddělení k dispozici.

Dítě resuscitovali

„Doprovázející dětská lékařka pak po zjištění, že je ORL ambulance zamčená, od krvácejícího dítěte v klidu odešla s rukou v kapse. O něco později pak matku a jejího chlapce opustila i bezradná dětská sestra. Krvácející dítě tak zůstalo před uzamčenou ambulancí se svou zoufalou matkou samotné,“ tvrdí otec.

Jeho slova potvrzuje záznam kamery na chodbě oddělení. Sloužícího lékaře ORL se sice nakonec podařilo najít, ale to už byl tehdy osmiletý chlapec 13 minut v bezvědomí. Resuscitace trvala 40 minut. „Náš syn však v důsledku těžkého poškození mozku z nedostatku kyslíku zůstává v kómatu,“ potvrdil otec.

Rodina podala na nemocnici několik žalob, domáhá se 22 milionů korun. Nedávno nabídla nemocnice rodině šest milionů jako zálohu na péči. Celkovou výši odškodnění nemocnice vyčíslila na 15,5 milionu. Kromě toho by rodina měla neomezené čerpání nákladů na péči.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám