Hlavní obsah

Kauza Adama v kómatu: Lékařka a sestry jednaly proti zdravému rozumu, tvrdí znalci

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Policie upřesnila dřívější informace o obviněních v případu Adama Vyčítala, který po operaci mandlí v květnu 2017 krvácel a následně upadl do vigilního kómatu. Kriminalisté obvinili lékařku, dvě zdravotní sestry a jako firmu pardubickou nemocnici. Kriminalisté zadali řadu znaleckých zkoumání, podle expertů se zdravotníci při pooperační péči o chlapce chovali v rozporu se zdravým rozumem i lékařskou vědou.

Foto: archív ČT

Adam Vyčítal skončil po operaci krčních mandlí v bdělém kómatu

Článek

Královéhradečtí policisté informovali o zahájení trestního stíhání tří lidí a jedné firmy na začátku září, tehdy ale z procesních důvodů nemohli uvést podrobnosti. „Kriminalisté kromě nemocnice, jako právnické osoby, obvinili jednu lékařku a dvě zdravotní sestry, které v době události vykonávaly službu na dětském oddělení. Mají za prokázané, že tehdy 8letý chlapec zde vinou sloužícího personálu skončil s fatálním poškozením zdraví,“ upřesnila v úterý mluvčí policie Ivana Ježková.

Vyšetřovatelé podle ní nechali vyhotovit řadu znaleckých zkoumání, zajistili zdravotní dokumentaci a rovněž v obvinění hrají roli kamerové záznamy a telefonická komunikace zdravotníků v době události. „Nemocnice zásadně porušila či zanedbala důležité povinnosti. Bylo zjištěno, že v době hospitalizace poškozeného chlapce neměla nemocnice definované odborné a organizační postupy,“ upřesnila mluvčí s tím, že nebylo jasné, jak se mají zdravotníci starat o dětského pacienta po operaci.

Lékařka a dvě sestry podle policie nesprávně diagnostikovaly pooperační komplikace u chlapce spočívající v masivním krvácení z operační rány. Jejich postupem byl podle vyšetřovatelů Adam bezprostředně ohrožen na životě, přičemž nakonec došlo k těžkému poškození jeho mozku.

„Přibraní znalci doslova zkonstatovali, že ‚postup lékařky i obou zdravotních sester byl nejenom proti současné zavedené lékařské vědě, ale i proti zdravému rozumu‘,“ dodala Ježková s tím, že obviněným zdravotníkům hrozí až čtyřleté vězení a o formě potrestání nemocnice rozhodne teprve soud.

Případ se odehrál předloni v květnu, média o něm informovala na přelomu roku s tím, že dítě je již 17 měsíců v kómatu. „Čtvrtý den po operaci mandlí začal náš osmiletý syn, hospitalizovaný na dětském oddělení Pardubické nemocnice, masivně krvácet z operační rány. Přivolaná dětská lékařka rozhodla o jeho transportu na ambulanci ORL oddělení v téže budově a zároveň požádala sestru, aby na ambulanci telefonicky zajistila přítomnost ORL personálu,“ popsal Právu loni na podzim otec Jan Vyčítal.

Ambulance ale byla zamčená a opuštěná. Číslo mobilního telefonu sloužícího ORL lékaře navíc údajně nebylo na dětském oddělení k dispozici. „Doprovázející dětská lékařka pak po zjištění, že je ORL ambulance zamčená, od krvácejícího dítěte v klidu odešla s rukou v kapse. O něco později pak matku a jejího chlapce opustila i bezradná dětská sestra. Krvácející dítě tak zůstalo před uzamčenou ambulancí se svou zoufalou matkou samotné,“ tvrdí otec, přičemž jeho slova potvrzuje záznam kamery.

Lékaře ORL se sice nakonec podařilo najít, chlapec ale byl už 13 minut v bezvědomí. Resuscitace trvala 40 minut. „Náš syn však v důsledku těžkého poškození mozku z nedostatku kyslíku zůstává v kómatu,“ potvrdil otec.

Reklama

Výběr článků

Načítám