Hlavní obsah

Vrah se přiznal k uškrcení dvou žen na Turnovsku a přijal doživotí

Novinky, Ludmila Žlábková
Hradec Králové
Aktualizováno

Hned dvě ženy zemřely v průběhu dvou týdnů poté, co se loni v létě seznámily s Karlem Šťovíčkem (42). Recidivista v pondělí u Krajského soudu v Hradci Králové svou vinu přiznal a přijal i doživotní trest. Soud schválil dohodu o vině, trestu a náhradě škody mezi státní zástupkyní a obžalovaným.

Recidivista Karel Šťovíček dostal doživotíVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„Cítím se vinen. Oběma skutky. Pokud bychom se dohodli, souhlasím s právní kvalifikací, s tím, jak je to popsáno. Ale co se týče trestu, tam s návrhem nesouhlasím,“ uvedl obžalovaný s tím, že nechce doživotí, ale přijal by trest kolem dvaceti let.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová však odmítla a muž nakonec s jejím návrhem souhlasil. Rozsudek je pravomocný.

Policie obvinila muže z vraždy dvou žen. Jejich těla se našla v Českém ráji

Krimi

„Znalci konstatovali, že pobyt obžalovaného na svobodě je nebezpečný, resocializace je u něho prakticky nemožná,“ vysvětila žalobkyně, proč navrhovala doživotní trest.

Navíc žádala trest podle přísnějšího paragrafu trestního zákoníku, který stanovuje možnost tzv. ztíženého doživotí, kdy odsouzený nemůže požádat o podmínečné propuštění po dvaceti letech.

„V tomto případě se doba výkonu trestu ve věznici se zvýšenou ostrahou do doby nutné pro podmínečné propuštění nepočítá. Přeřazení do věznice s ostrahou je však možné minimálně až po deseti letech trestu,“ vysvětlila Faltusová.

Muž podezřelý z vraždy ženy na Frýdecko-Místecku zemřel

Krimi

Šťovíček, který byl již v roce 1999 odsouzen k 15 letům za vraždu ve spolupachatelství, podle spisu vraždil loni o prázdninách na Turnovsku. S první poškozenou se obžalovaný seznámil loni 26. července v restauraci U Alenky v Rovensku pod Troskami. Po odchodu z restaurace mezi nimi došlo k sexuálním hrátkám.

„Poškozená mu poté vyhrožovala, že jej udá na policii. Proto ji odvedl do míst zvaných Bory u Rovenska pod Troskami, kde ji nejprve napadl skleněnou lahví od vína, poté ji začal škrtit rukama a následně takzvanou ledvinkou, kterou měla původně připnutou kolem pasu,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová. Poté co žena již nejevila známky života, odtáhl její tělo asi deset metrů do obilného pole.

Policie obvinila muže z vraždy matky na Novojičínsku

Krimi

Prakticky stejný scénář mělo i druhé napadení 5. srpna. S další ženou nejprve popíjel v restauraci Nový život v Turnově, odkud společně odešli, měli orální pohlavní styk. Pak jí už s rozmyslem, co udělá, sebral kabelku a jejím popruhem ji uškrtil. Tělo oběti hodil do nedaleké řeky Jizery.

Kromě trestu soud uložil povinnost uhradit také škodu za nemajetkovou újmu. Po obou ženách zůstaly čtyři děti, rovněž rodičům poškozených má odsouzený zaplatit. Celkem osmi lidem má každému zaplatit nejméně 1,3 milionu korun.

„Pro výkon výjimečného trestu odnětí svobody na doživotí se zařazuje do věznice se zvýšenou ostrahou,“ uvedl soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám