Hlavní obsah

Za týrání partnerky i její dcery potvrdil soud recidivistovi z Ostravy 11,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Za týrání své partnerky a její nezletilé dcery, kterou se navíc pokusil znásilnit, si Michal Holajn z Ostravy odpyká ve vězení definitivně 11,5 roku. Pravomocně o tom ve středu rozhodl Vrchní soud v Olomouci, který tak zamítl odvolání obžalovaného. Holajn si už před lety odseděl trest za ubodání své matky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž si trest odpyká za pět trestných činů, soud mu ukládal trest v sazbě pěti až 12 let. Zohlednil přitom i jeho trestní minulost, muž byl již odsouzen za loupežnou vraždu na své matce.

Holajna vrchní soud poslal do vězení za týrání svěřené osoby, pokus znásilnění, týrání osoby žijící ve společném obydlí, vydírání a ohrožení výchovy dítěte. „Trest není nepřiměřeně přísný. Z našeho pohledu krajský soud citlivě vymezil problematiku výše trestu,“ uvedl předseda senátu Vladimír Hendrych.

Starosta měl týrat manželku i dceru

Krimi

Podle obžaloby muž napadal během února až srpna roku 2019 svou partnerku i její nezletilou dceru, která se navíc svěřila s nevhodným jednáním, kterého se obžalovaný vůči ní dopouštěl v době nepřítomnosti matky.

Popisovala, jak byl vůči ní hrubý a jakých sexuálních aktivit se vůči ní dopouštěl. Podle znalců je výpověď obou poškozených věrohodná, nezjistili, že by nezletilá dívka byla k výpovědi naváděna. „Nemáme pochybnosti o tom, že ani jedna z nich si nevymýšlí,“ podotkl soudce Hendrych. Dodal, že jejich výpovědi mají oporu i v dalších důkazech.

Podle obhajoby však nebylo provedeno řádné dokazování, obhájkyně požadovala například výslech učitelek z mateřské školky, které s dívkou byly v kontaktu, a přitom podle obhájkyně žádné změny nepoznaly. Obhajoba také brojila proti výši trestu. „Jsem nevinný. Netvrdím, že náš vztah byl bezproblémový, ale neústil k nějakému násilí a už vůbec ne vůči její dceři, kterou jsem považoval za svou," uvedl dnes prostřednictvím videokonference Holajn.

Za vraždu matky půjde na 13,5 roku za mříže

Krimi

Muž byl již v roce 2004 odsouzen ke 13,5 rokům za loupežnou vraždu v Ostravě, které se dopustil na své matce. Tehdy dvacetiletý Holajn na matku zaútočil v lednu 2004, když se vracela z práce.

Předem se vybavil kuchyňským nožem, kterým matce zasadil devět ran do hrudníku a další do krku, tváře či ruky. Žena na místě zemřela. Podle soudu mladík, který byl v době vraždy ve stavu těžké opilosti, odešel po činu do restaurace, kde prohledal matčinu kabelku.

Reklama

Výběr článků

Načítám