Hlavní obsah

Větrovcovu krachující firmu přivedly porážky pro Agrofert k zisku, vypověděl účetní

Právo, Karel Otcovský
Litoměřice

Výpověďmi svědků pokračoval v úterý u litoměřického soudu proces s podnikatelem Vladislavem Větrovcem, který podle obžaloby s bývalým konkurzním správcem Josefem Vavřičkou vytuneloval ze dvou severočeských firem bezmála 40 milionů korun. Kauza se táhne již deset let, obžaloba byla k soudu podána v květnu 2010.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vladislav Větrovec u soudu (18. února 2020)

Článek

Vavřička v mezidobí zemřel, s ohledem na jeho duševní onemocnění trvalého charakteru zastavil soud řízení s ním v červenci 2017.

Oba jmenovaní podle obžaloby vytunelovali českolipskou společnost Autostar Velimex a litoměřickou potravinářskou firmu Melbro. Dohromady měli z obou podniků vyvést přes fingované faktury a předražené smlouvy 39 milionů korun.

Svědectví podal v úterý u soudu bývalý účetní ve firmě Melbro. Její ekonomická situace byla podle něj hrozná. Firma měla prý dluhy u bank, na co si půjčovala peníze, ale nevěděl. Po vyhlášení konkurzu spolupracoval s Vavřičkou. V té době začala firma porážet drůbež pro firmu AGFTrading z holdingu Agrofert a podle svědka začala vykazovat zisk.

Větrovec si podal stížnost na vazbu, kauza již nemůže být promlčena

Krimi

Větrovec, který se jednání zúčastnil, v reakci na výpověď svědka zdůraznil, že to bylo ekonomicky výhodné. Firma podle něj v té době prosperovala a prokazatelně investovala do zázemí i do zaměstnanců. Poukazoval tím na tvrzení obhajoby, že neměl důvod Melbro vytunelovat. AGFTrading později firmu koupil.

Oba původně obžalovaní se v minulosti střídavě z hlavního líčení omlouvali ze zdravotních důvodů. Větrovec dále po smrti spoluobžalovaného poukazuje na svůj špatný zdravotní stav. Soudce však další zdravotní posudek duševního zdraví obžalovaného, jak ho žádá obhajoba, odmítl.

Na sklonku dubna mohla být kauza po deseti letech od podání obžaloby promlčena. Soudce Vlastimil Nedvěd kvůli obstrukcím uvalil letos v únoru na Větrovce vazbu. Vydáním zatykače na obžalovaného přitom podle zákona zrušil promlčecí dobu. Nová již běží, opět po dobu deseti let.

Proces s podnikatelem Větrovcem se táhne již téměř deset let

Krimi

Firma Melbro se dostala do konkurzu na přelomu let 2000 a 2001, Autostar Velimex v roce 2002. Obě převzal jako správce Vavřička, který z nich podle policejního vyšetřování vyváděl peníze přes fingované faktury a předražené smlouvy. Šlo třeba o smlouvy na právní poradenství, vymáhání pohledávek a zajištění ochranky, obžaloba ale zahrnuje i fingovanou stavbu kanalizace. Organizátorem byl podle obžaloby Větrovec.

Větrovcovi, kterému za porušování povinností při správě cizího majetku hrozí až osmiletý trest, se protahování procesu v minulosti už jednou vyplatilo, když se na něj v kauze konkurzního soudce Jiřího Berky vztáhla prezidentská amnestie Václava Klause, kterou tehdejší hlava státu vyhlásila při odchodu z funkce s příchodem roku 2013.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám