Hlavní obsah

Větrovec skončil ve vazbě, hlavní líčení může pokračovat

Právo, koc
Litoměřice

V poutech přivedla k litoměřickému soudu vězeňská služba podnikatele Vladislava Větrovce, který podle obžaloby s bývalým konkurzním správcem Josefem Vavřičkou vytuneloval ze dvou severočeských firem bezmála čtyři desítky milionů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Větrovec se v minulosti z účasti na hlavním líčení pravidelně omlouval. Soudci došla trpělivost, na obžalovaného vydal zatykač a v pondělí ho poslal do vazební věznice.

Zatímco obhajoba podala proti usnesení o uvalení vazby stížnost, kterou se bude zabývat ústecký krajský soud, státní zástupce Josef Zronek rozhodnutí soudu kvitoval. „Je tak zajištěná přítomnost pana obžalovaného u hlavního líčení,“ řekl Právu žalobce.

Kauza se táhne již bezmála deset let. Obžaloba byla k soudu podána v květnu 2010. Vavříčka v mezidobí zemřel, s ohledem na jeho duševní onemocnění však soud zastavil řízení s ním už v červenci 2017.

Policie stíhá bývalého společníka klatovské betonárky, chtěl ji mít pro sebe

Krimi

Oba jmenovaní byli obžalovaní z vytunelování společnosti Velimex a litoměřické potravinářské firmy Melbro. Dohromady měli z obou přes fingované faktury a předražené smlouvy vyvést 39 milionů korun.

Oba pánové se střídavě z hlavního líčení omlouvali ze zdravotních důvodů. Větrovec neopustil tento trend ani po smrti spoluobžalovaného. Opakovaně poukazuje na svůj špatný zdravotní stav a žádá kvůli němu o odročení hlavního líčení.

Soudce Vlastimil Nedvěd další zdravotní posudek duševního zdraví obžalovaného, jak žádá obhajoba, odmítá. Na čtvrtek předvolal pět svědků, dostavil se jediný. Švagr obžalovaného vypovídat odmítl. Soudce odročil hlavní líčení na 18. února, do té doby zůstane Větrovec ve vazbě.

Podnikatel z brněnské korupční kauzy měl sám či s parťáky připravit stát o stovky milionů

Krimi

Jestli se tak kauza konečně chýlí k vynesení rozsudku, nechtěl státní zástupce předvídat. „Bude samozřejmě záležet na postupu soudu, jak se vypořádá s návrhy na doplnění dokazování,“ poznamenal Zronek.

Větrovcovi, kterému za porušování povinností při správě cizího majetku hrozí až osmiletý trest, se protahování procesu v minulosti už jednou vyplatilo, když se na něj v kauze konkurzního soudce Berky vztáhla prezidentská amnestie Václava Klause, kterou tehdejší hlava státu vyhlásila při odchodu z funkce s příchodem roku 2013.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám