Hlavní obsah

Větrovec si podal stížnost na vazbu, kauza již nemůže být promlčena

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

U litoměřického soudu pokračoval v úterý proces s vazebně stíhaným podnikatelem Vladislavem Větrovcem, který podle obžaloby s bývalým konkurzním správcem Josefem Vavřičkou vytuneloval ze dvou severočeských firem bezmála čtyři desítky milionů korun. Na sklonku dubna mohla být kauza po deseti letech od podání obžaloby promlčena.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaného Vladislava Větrovce přivedla k soudu vězeňská služba.

Článek

Větrovec se v minulosti z účasti na hlavním líčení pravidelně omlouval. Soudce Vlastimil Nedvěd na něj proto minulé pondělí uvalil vazbu. Vydáním zatykače na obžalovaného přitom podle zákona zrušil promlčecí doby. Nová běží opět po dobu deseti let.

Soudce na úterý předvolal dva svědky. Jeden z nich odmítl vypovídat s tím, že po úrazu a operaci ruky bere silné léky proti bolesti a že se necítí ve stavu, aby mohl odpovídat na otázky. Soud ho proto předvolá na 2. dubna.

Větrovec skončil ve vazbě, hlavní líčení může pokračovat

Krimi

Obhajoba podala proti uvalení vazby stížnost, kterou soudce odešle krajskému soudu, jenž se jí bude zabývat ve čtvrtek, na kdy je předvolán další svědek. „V těchto vazebních věcech platí zostřeně zásada rychlosti trestního řízení," řekl novinářům státní zástupce Josef Zronek, jenž uvalení vazby na Větrovce naopak kvitoval. „Je tak zajištěná přítomnost pana obžalovaného u hlavního líčení,“ řekl Právu žalobce.

Spoluobžalovaný zemřel

Kauza se táhne již bezmála deset let. Obžaloba byla k soudu podána v květnu 2010. Vavřička v mezidobí zemřel, s ohledem na jeho duševní onemocnění trvalého charakteru zastavil soud řízení s ním v červenci 2017.

Oba jmenovaní byli obžalováni z vytunelování společnosti Velimex a litoměřické potravinářské firmy Melbro. Dohromady měli z obou firem přes fingované faktury a předražené smlouvy vyvést 39 milionů korun.

Proces s podnikatelem Větrovcem se táhne již téměř deset let

Krimi

Oba muži se střídavě z hlavního líčení omlouvali ze zdravotních důvodů. Větrovec neopustil tento trend ani po smrti spoluobžalovaného. Opakovaně poukazuje na svůj špatný zdravotní stav a žádá kvůli němu o odročení hlavního líčení. Soudce však další zdravotní posudek duševního zdraví obžalovaného, jak ho žádá obhajoba, odmítá.

Větrovcovi, kterému za porušování povinností při správě cizího majetku hrozí až osmiletý trest, se protahování procesu v minulosti už jednou vyplatilo, když se na něj v kauze konkurzního soudce Berky vztáhla prezidentská amnestie Václava Klause, kterou tehdejší hlava státu vyhlásila při odchodu z funkce s příchodem roku 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám