Hlavní obsah

V břiše mu při operaci zapomněli roušku. Málem umřel

Lékaři Domažlické nemocnice zapomněli při loňské operaci tlustého střeva v těle 56letého pacienta velkou břišní roušku s kovovou sponou. Život Pavlu H. zachránila až další operace v Klatovech, při které mu hnisající materiál po téměř deseti měsících vyňali.

Foto: Fakultní nemocnice Ostrava, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

To se ale neobešlo bez následků. Muž má na nejméně půl roku zavedený umělý vývod. Případ už prověřuje státní zastupitelství jako ublížení na zdraví z nedbalosti, protože Pavel H. podal trestní oznámení na nemocnici a bude od ní chtít v rámci trestního řízení odškodnění.

Na chirurgické ambulanci mi ránu pořád čistili, ale nikdo se nezabýval příčinou
pacient Pavel H.

Pavla H. operovali v Domažlické nemocnici přesně před rokem. Kvůli zhoubnému nádoru mu museli vzít část tlustého střeva. „Asi tři týdny po operačním zákroku začalo z drenáží vytékat velké množství hnisu. Na chirurgické ambulanci mi ránu pořád čistili, ale nikdo se nezabýval příčinou. Přestalo to až v průběhu chemoterapie, kterou jsem musel absolvovat, protože lékaři měli podezření, že mohou být metastázemi zasažena také játra,“ vzpomínal Pavel H. v rozhovoru s reportérem Práva.

Kožní lékař včas nepoznal melanom, ÚS dal muži šanci na odškodnění

Domácí

Podezření, že není něco v pořádku, pojal muž poté, co ho po ukončení chemoterapie poslal onkolog na kontrolní CT vyšetření. „Výsledky byly skvělé. Ukázalo se, že je vše zaléčené a jsem čistý. Byl to úžasný pocit, že se mi podařilo rakovinu porazit. Jen mě zarazilo, že v popisu snímku byla zmínka o cizím tělese,“ pokračoval Pavel H. Vydal se proto do Domažlické nemocnice pro vysvětlení.

„Chirurg mi po prohlédnutí CT snímku nejprve promačkal břicho a pak řekl, že jsem nejspíš spolkl kus staniolového obalu od jogurtu nebo od taveného sýra. Doporučil mi, abych jedl hodně pevnou stravu jako třeba zelí a sledoval stolici, že to ze mě vyjde samo. Další kontrolu mi stanovil za měsíc,“ popisoval pacient další sled událostí.

A protože si byl Pavel H. jistý, že nic kovového nespolkl, a přidaly se další zdravotní obtíže, nechal se následně vyšetřit v nemocnici v nedalekých Klatovech. „Tam jsem se domluvil, že mi těleso vyndají kolonoskopicky. První pokus byl neúspěšný, proto lékaři přistoupili k zákroku v celkové narkóze, při němž se část střev protrhla a musela být provedena okamžitá akutní operace. Probudil jsem se na dýchacím přístroji s několika vývody z břicha. Vůbec jsem netušil, co se děje. Doslova se mi zhroutil svět,“ vzpomínal Pavel H. na nepříjemné okamžiky.

Matka z Klatovska u dcer fingovala nemoc, přidávala jim krev do moči

Krimi

Ještě větší šok přišel po vysvětlení od lékařů. „Řekli mi, že po předchozí operaci ve mně zůstala bavlněná rouška o rozměrech 45 krát 45 centimetrů, která už byla zhnisaná a prorůstala do tenkého střeva. Proto mi museli vzít část toho střeva a zavést umělý vývod,“ uvedl.

Chemoterapie ho dvakrát zachránila

Za to, že zapomenutá rouška nezpůsobila smrtící zánět mnohem dříve, vděčí pacient podle lékařů chemoterapii. „Vlastně mi zachránila život dvakrát. Kromě toho, že mě zbavila nádoru, ještě ničila proces otravy v těle. Onkolog mi říkal, že bez ní bych zřejmě tak rozsáhlý zánět nepřežil,“ dodal Pavel H. Oficiální omluvy od vedení nemocnice se však muž nedočkal.

„Volal mi pouze nějaký domažlický lékař, který vyjádřil politování nad vzniklou situací a požádal mě, zda bych ho mohl informovat o svém stavu,“ uzavřel Pavel H.

Lékaři ji neoživovali, podle soudu chybu neudělali

Stalo se

Ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček se na dotaz Práva odmítl k celé záležitosti vyjádřit s odkazem na mlčenlivost. Podobný případ řešil v roce 2007 soud v Krnově, který za omylem zašitou roušku v břiše pacientky při operaci žlučníku uložil chirurgovi z tamní nemocnice peněžitý trest 50 tisíc korun a na tři roky mu zakázal práci lékaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám