Hlavní obsah

Lékaři ji neoživovali, podle soudu chybu neudělali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Resuscitace, i pokud by byla úspěšná, by jen o několik hodin prodloužila utrpení umírající ženy. Tak rozhodl Nejvyšší soud (NS) v případu, který se stal v polovině roku 2013 na Pardubicku.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ten odmítl verzi příbuzných, že šlo o chybu lékařů a nemocnice by jim měla zaplatit odškodné 720 tisíc korun. U těžce nemocné ženy stižené mnoha vážnými zdravotními problémy došlo k srdeční zástavě. Lékaři ji neresuscitovali a ta zemřela.

Pozůstalí, manžel a dvě děti, se obrátili na soud s žalobou o 720 tisíc korun, protože podle nich takový postup lékařů neměl oporu ve zdravotním stavu ani v přání pacientky. Pardubický okresní soud dal příbuzným za pravdu s tím, že pokud nebylo přistoupeno k resuscitaci, mělo to být na základě tzv. negativního reverzu, tedy že by pacientka dopředu projevila svou vůli, aby ji při srdeční zástavě lékaři už neoživovali.

Muž vběhl v Opavě pod popelářské auto. I přes oživování zemřel

Krimi

„Pacientce nebylo umožněno rozhodnout se o postupu léčby a tento postup zkrátil její život. Je nepochybné, že se mohla snížit kvalita jejího života, to však bylo pouze na její volbě. Resuscitace mohla pacientce život prodloužit,“ konstatoval soud. Odvolací pardubický krajský soud měl ale na věc opačný názor.

Upozornil, že rozhodnutí o neprovádění resuscitace bez informovaného souhlasu pa­cientky by mohlo být významné pouze tehdy, pokud by tento postup byl příčinou úmrtí. Podle znalců by totiž žena i při nepravděpodobném obnovení srdeční činnosti nebyla schopna přežít bez přístrojů.

Policejní vůz smetl v Kladně osobní auto, pět lidí je zraněných

Krimi

„Prodloužena by byla pouze stresující doba umírání. Resuscitace by byla péčí nadbytečnou, s vysokou pravděpodobností neúspěšnou nebo pouze oddalující smrt řádově na hodiny či na desítky hodin umírání. Srdce pacientky nemělo sílu a nebylo možné jeho funkci obnovit,“ konstatoval soud.

Příbuzní se ale odmítli s rozsudkem smířit a podali dovolání k NS. Mimo jiné tvrdili, že podle ošetřujícího lékaře mohla žena v případě úspěšné resuscitace žít ještě několik měsíců. Soudní senát v čele s Petrem Vojtkem upozornil, že pozůstalí vycházejí z vyjádření lékaře, který ovšem ženu jako ošetřující lékař léčil před několika lety a poslední tři roky ji neviděl.

Navíc i tento lékař uvedl, že oněch „několik měsíců“ vztahuje k situaci, kdy by žena byla bez zdravotních komplikací. Navíc podle dokumentů, které měl soud k dispozici, nebyla žena v takovém stavu, v němž by nebyla schopna svéprávného jednání a rozhodování. Ostatně několik dní před smrtí ještě podepsala informovaný souhlas při zavedení žilního katetru.

Reklama

Výběr článků

Načítám