Hlavní obsah

Uklouzl jsem, řekl muž obžalovaný z napadení souseda sekerou

Právo, Petr Kozelka
Brno

Jen málo chybělo k tomu, aby rok 2019 začal v Blansku zbytečnou tragédií. Pár minut po půlnoci se totiž před místní bytovkou dostali do sporu sousedi kvůli odpalování pyrotechniky a incident vyvrcholil úderem sekerou do hlavy jednoho z aktérů. Napadený tvrdí, že byl udeřen úmyslně, útočník se hájí, že uklouzl na zmrazku a zbraní jen nešťastně máchl. Za pokus o vraždu mu nyní hrozí u krajského soudu až dvacet let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Artúr Šarközi (vpravo) prý svého souseda zasáhl sekerou nešťastnou náhodou.

Článek

Obžalobě čelí u brněnského krajského soudu Artúr Šarközi. Ten se rozhodl rozetnout spor, do kterého se dostali před bytovkou jeho dva synové se sousedem z vedlejšího vchodu, jemuž se nelíbilo, že jeden z bratrů odpaloval na ulici pyrotechniku.

Nechtěl jsem na něj útočit, jen jsem vyběhl ven a ptal jsem se, proč útočí zrovna na moje syny.
obžalovaný

„Vyzbrojen sekerou a nožem vyběhl ze svého bytu ven a se slovy: ,Já tě zabiju, děcka mi mlátit nebudeš,‘ udeřil poškozeného sekerou do hlavy. Napadenému se podařilo rukou úder částečně odklonit, takže utrpěl jen malou ránu na hlavě. Ke smrtelnému poranění ale nedošlo jen díky náhodě,“ řekla v obžalobě státní zástupkyně Iveta Eichelrová.

Sám Šarközi před soudem rozhodně odmítl, že by snad muže chtěl sekerou vážně zranit či dokonce zabít. Na to, že se něco děje, ho prý upozornila manželka sledující ohňostroje z okna. „Zavolala na mě, že tam pán z vedlejšího vchodu naběhl na syna a bouchl ho. Já přiběhl k oknu a viděl jsem, jak ten pán chytil druhého syna kolem pasu a praštil s ním o zem. Kluk má 65 kilo i s postelí a má srdeční vadu, tak jsem o něj měl strach,“ vypověděl obžalovaný.

Zásah do hlavy

Protože proti jeho synům stál nepoměrně urostlejší protivník, vyzbrojil se otec sekerkou a nožem.

„Nechtěl jsem na něj útočit, jen jsem vyběhl ven a ptal jsem se, proč útočí zrovna na moje syny, když rakety odpaluje spousta dalších lidí. On se ale proti mně rozmáchl, já jsem ustoupil, podklouzl jsem, rozhodil jsem rukama a zasáhl jsem ho do hlavy. On na mě začal rasisticky nadávat a ano, já jsem cikán, ale poctivě pracuju, žiju slušně, vychoval jsem tři syny. Celé se to mohlo vyřešit slušně, ale to, co se stalo, je moje životní chyba a chtěl bych se za to omluvit,“ dodal Šarközi.

Hrozili mi plynovou pistolí, tvrdí napadený

Napadený muž situaci popsal dost odlišně. Přiznal, že s mladíky dohadoval, když vtom jeden z nich vytáhl plynovou pistoli a přiložil mu ji k tělu.

„Mám nějaké základy sebeobrany, tak jsem mu zkroutil ruku, on se mi vysmýkl a utíkal. Pak na mě někdo zakřičel, ať dávám pozor, že jde někdo zezadu se sekerou. Otáčel jsem se a instinktivně jsem máchl rukou, abych si bránil obličej. Trefil mě někam do předloktí a potom do hlavy, zatmělo se mi, ale ustál jsem to,“ popsal napadený s tím, že rána jej ani moc nebolela, neboť z boxerského tréninku má ruce i obličej zvyklý na údery.

Otázku, jak se vše vlastně odehrálo, zhodnotí senát v čele s Alešem Novotným po výslechu dalších svědků a znalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám