Hlavní obsah

Údajná účast teplického soudce na narozeninové party míří k přestupku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Teplický magistrát bude muset posoudit, zda se soudce místního okresního soudu Miroslav Čapek dopustil přestupku, pokud se skutečně účastnil lednové oslavy narozenin podnikatele Petra Bendy. Rozhodl tak kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS), který chce s dalším projednáváním případu počkat do rozhodnutí magistrátních úředníků. U NSS hrozí Čapkovi konec v taláru.

Předseda okresního soudu Jan Tichý a advokát Stanislav Balík k rozhodnutíVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Oslava podnikatelových narozenin se uskutečnila letos v lednu v době, kdy byly kvůli koronavirovým restrikcím omezeny hromadné akce a byly zavřené hotely. V teplickém podniku Prince de Ligne se přesto sešly desítky lidí.

Mezi nimi měl být údajně i soudce Čapek. Jeho nadřízený, předseda okresního soudu Jan Tichý, na něj v reakci na to podal kárnou žalobu, v níž žádá jeho odvolání z funkce.

Chyboval a přišel o část platu. Kvůli údajné účasti na Bendově oslavě hrozí soudci další trest

Krimi

„Účastnil se oslavy pana Bendy, který má dlouhodobě kontroverzní pověst a v médiích bývá označován za kmotra. Bylo to za doby nouzového stavu. Navíc svou účast opakovaně a kategoricky v médiích popřel,“ prohlásil Tichý.

„Došlo tím k znectění soudcovského stavu v očích veřejnosti. Soudce má jít příkladem, jak pravidla dodržovat. Nadneseně řečeno, Teplice nemají pochyby o tom, zda se účastnil. Mají pochyby jen o tom, zda se to formálně podaří prokázat,” dodal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Předseda okresního soudu Jan Tichý (vlevo) a advokát Stanislav Balík

Sám zkušený trestní soudce Čapek kárnou žalobu nekomentoval a nechal za sebe mluvit svého advokáta Stanislava Balíka.

„Má cenu prát takto špinavé prádlo na veřejnosti, navíc když ani není špinavé, ale čisté? Je škoda, že tady ztrácíme čas. Stěží lze totiž klientovi prokázat něco, co neudělal,“ kontroval Balík.

Důkazy, které předseda soudu kárnému senátu předložil, označil Balík za nezákonné.

Za účast na Bendově teplické oslavě padly tři pokuty. Jedenáct lidí magistrát nepotrestal

Krimi

Kárný senát v čele s Karlem Šimkou nakonec rozhodl, že případ nejprve musí posoudit přestupková komise.

„Rozumíme tomu, proč kárný navrhovatel svůj návrh podal. Je pravda i to, že skutek, který nám přednesl, přesahuje to, co může být přestupkem. Ale podle zákona musíme jednání s prvky přestupku nejprve podstoupit úřadu,“ prohlásil Šimka.

Soudce Čapek není u kárného senátu žádným nováčkem.

V roce 2015 mu kárný senát snížil plat o deset procent na čtvrt roku za to, že v den komunálních voleb rozesílal e-mailem fiktivní přepisy údajných rozhovorů tehdejšího teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS).

Bendovy oslavy se zúčastnil i soudce

Krimi

V roce 2017 potrestal Čapka snížením platu o 15 procent na čtyři měsíce kvůli nezákonnému rozhodnutí o vazbě pro jednoho podezřelého.

Podle dalšího kárného rozsudku z letošního května měl Čapek brát čtyři měsíce plat nižší o desetinu kvůli průtahům a pochybením v soudních líčeních.

Reklama

Výběr článků

Načítám