Hlavní obsah

Chyboval a přišel o část platu. Kvůli údajné účasti na Bendově oslavě hrozí soudci další trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jméno soudce teplického okresního soudu Miroslava Čapka rezonovalo před několika týdny v souvislosti s jeho údajnou účastí na oslavě podnikatele Petra Bendy v teplickém hotelu. Párty se přitom uskutečnila v době koronavirových restrikcí. Čapek v pondělí potrestal kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) srážkou z platu za jeho dřívější pochybení, za údajnou účast na oslavě by se před něj mohl znovu vrátit.

Advokát Stanislav Balík k případuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Soudce, který má už dvojnásobnou zkušenost s kárným trestáním, pohnal před NSS jeho nadřízený, předseda teplického soudu Jan Tichý. V kárné žalobě mu vytýkal, že v jednom případě způsobil téměř roční průtahy, u dvou jednání pak nepořizoval zvukový záznam ani neprotokoloval, a také si nezajistil aktuální opis rejstříku trestů při odsuzování jednoho z obžalovaných.

Sám Čapek se rozhodl nezapírat a svou vinu uznal, kárný senát tak nemusel provádět zdlouhavé dokazování. „Lituji toho, co se stalo,“ prohlásil pouze v krátkosti.

Za jeho chyby nakonec kárný senát v čele s Tomášem Langáškem snížil Čapkovi plat o 10 procent po dobu dalších čtyř měsíců. „Bereme to tak, že uložený trest bude velkým ponaučením a že se do budoucna podobných prohřešků vyvaruje,” zdůraznil Langášek.

NSS zamítl návrh na zrušení povinného testování ve školách

Koronavirus

„Nechci jeho jednání bagatelizovat, ale takové chyby se mohou stát. Nebyla přitom pošlapána práva obžalovaných. Je vidět snaha předsedy soudu, aby klient jako soudce skončil. Posílal mu maily, že by bylo chlapské, kdyby rezignoval na svou funkci. Také straší tvrzenou, ale nedokázanou, účastí na nějaké oslavě v teplickém hotelu,“ prohlásil soudcův advokát Stanislav Balík.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce teplického okresního soudu Miroslav Čapek

„Doktor Čapek výrazně vybočuje mezi ostatními soudci četností a vážností svých pochybení, a také svou reakcí, pokud je konfrontován. Je pravda, že jsem ho už dvakrát vyzval, aby zvážil, zda na svou funkci nerezignovat,“ potvrdil Tichý. Právu také řekl, že na Čapka podá kárnou žalobu za údajnou účast na oslavě. „Zatím neřeknu, jaký trest mu budu navrhovat. První se to dozví on sám,“ dodal Tichý.

Nejvyšší správní soud zrušil opatření, které omezuje provoz obchodů či služeb

Domácí

K možnému návratu Čapka před kárný senát kvůli oslavě Balík prohlásil, že nejprve je potřeba předložit důkazy. „Bylo by to korektní, my jsme pana předsedu o ty důkazy požádali, on je nepředložil. Těžko se předkládají, pokud se nikdo ničeho neúčastnil. Myslím, že i pro soudce okresního soudu platí presumpce neviny,“ dodal Balík.

Reklama

Výběr článků

Načítám