Hlavní obsah

Bendovy oslavy se zúčastnil i soudce

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lednová narozeninová oslava podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy v jeho hotelu v centru Teplic bude mít zřejmě negativní dopad na dalšího z aktérů v době protikoronavirových vládních opatření. Zúčastnil se jí jeden ze soudců okresního soudu, jeho předseda nyní zvažuje, zda s ním zahájí kárné řízení.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Místem setkání byl hotel Prince de Ligne na Zámeckém náměstí nedaleko centra Teplic.

Článek

Předseda teplického soudu Jan Tichý šetřil, zda se soudce účastnil oslavy na základě několika anonymních podnětů. „Rozhodl jsem se tuto informaci náležitě prověřit. V rámci toho jsem požádal o přiměřenou součinnost Policii ČR, která v daných souvislostech již prováděla vlastní šetření.

Policie mé žádosti vyhověla. Vyžádal jsem si rovněž kamerový záznam. Nakonec jsem dospěl k závěru, že se inkriminované oslavy skutečně zúčastnil jeden soudce teplického okresního soudu,“ popsal Právu postup předseda.

Narozeninovou oslavu podnikatele Bendy úřady nadále prověřují

Krimi

Tichý jméno soudce, na kterého ukazuje výsledek jeho šetření, neuvedl. Podle informací serveru Seznam Zprávy jde o soudce Miroslava Čapka. Ten Právo s žádostí o reakci odkázal na mluvčí soudu Lenku Pavlasovou. „Pan doktor Čapek do médií několikrát v minulosti sdělil, že na zmiňované oslavě nebyl,“ uvedla mluvčí.

Předseda Tichý nyní zvažuje, jak bude proti soudci, který podle něj porušil své povinnosti, postupovat. K dispozici má tři možnosti. Zjištěné pochybení může se soudcem jen projednat, nebo mu udělit výtku. Dospěje-li však k závěru, že jde o závažné a zaviněné porušení povinností soudce, je povinen zahájit s ním kárné řízení.

„Ovšem první, kdo by se o takovém případném postupu měl dozvědět, je dotčený kolega, a to nikoliv z médií. Proto se v tuto chvíli nemohu vyjádřit konkrétněji,“ doplnil Tichý.

Benda dotaci 831 tisíc vracet nemusí

Domácí

V kárném řízení soudci v případě prokázání viny hrozí uložení kárného opatření v podobě důtky, snížení platu anebo v těch nejzávažnějších případech i odvolání z funkce soudce.

Pokuty už padly

Oslavy se mimo jiné účastnil tehdejší liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák či bývalý premiér Jiří Paroubek. Poslanecký mandát složil kvůli účasti na oslavě Milan Hnilička. Husáka odvolal z funkce policejní prezident Jan Švejdar. Na funkci kvůli účasti na oslavě rezignoval také šéf fotbalových Teplic Petr Hynek nebo teplický zastupitel Michal Kasal.

Sankce od samosprávy ve výši 20 tisíc korun hrozí na základě policejního vyšetřování 17 účastníkům večírku. Magistrát se případem nadále zabývá, podle vedoucí odboru kanceláře primátora Radky Senftové by výsledek mohl být do konce března.

Bendu přijde zakázaný mejdan draho, přijde o statisíce

Domácí

Pokuty zatím rozdala jen krajská hygiena. Nejvyšší možnou sankci ve výši 10 tisíc korun dostali tři účastníci párty, šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička, člen rady ČT Jiří Šlégr a Vlastimil Dvořák mladší, člen rodiny podnikatele Bendy. Pokutu jim hygiena udělila za to, že porušili nařízení o zakrytí dýchacích cest, když se v hotelu družili s ostatními.

Pokuta od hygieniků hrozila i Bendovi. Dostat ji mohl za to, že jako majitel večírek v objektu umožnil. Pro nedostatek důkazů se sankci vyhnul, stejně jako další účastníci oslavy. Ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková uvedla, že úřad už další pokuty v tomto případu ukládat nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám