Hlavní obsah

Matka z Klatovska u dcer fingovala nemoc, přidávala jim krev do moči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled to vypadá, že se jako starostlivá a vzorná matka snažila svým nemocným dětem pomoci. Ve skutečnosti ale 34letá žena z Klatovska tahala své dvě malé dcery po doktorech a trápila je nesmyslnými vyšetřeními, přičemž příznaky chorob u dětí sama vytvářela například tím, že do vzorku jejich moči přidávala krev. Případ už vyšetřuje policie.

Foto: DPA Julian Stratenschulte

Ilustrační foto

Článek

Žena zřejmě trpí Münchhausenovým syndromem, což je psychická nemoc. Projevuje se tím, že si rodič u zdravého dítěte vymýšlí symptomy nemocí, chodí s ním po ordinacích a vše zveličuje. Často sám napomáhá tomu, aby příznaky nemoci byly věrohodné.

„Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z ublížení na zdraví,“ potvrdila Právu šéfka klatovských žalobců Jiřina Vítovcová.

Matku obviněnou z ubodání tříleté dcery ve Varech poslal soud do vazby

Krimi

Podle ní žena nechávala nezletilé děti podrobit se nejrůznějším vyšetřením, přičemž zdravotníci u nich žádné známky onemocnění nezjistili.„Lékařům vědomě uváděla nepravdivé údaje o zdravotním stavu svých dcer,“ prozradil Právu zdroj obeznámený s případem.

„Patrně přidávala krev do jejich moči, aby tím zapříčinila nutnost hospitalizace. Přitom dcery absolvovaly různá vyšetření, což jim nepochybně způsobovalo zbytečné trauma,“ dodal zdroj.

Podle zjištění Práva podezřelá žena například tvrdila, že jedna z dcer má zdravotní problémy od malička. Mělo jít o ucpávání střev, záněty močových cest nebo problémy se srdcem.

V bratislavské schránce záchrany leželo několik dní mrtvé dítě, nefungovala signalizace

Evropa

Proto ji také nechávala opakovaně hospitalizovat, ale žádná z matkou uváděných diagnóz se nikdy nepotvrdila.

Naopak během jedné z hospitalizací vznikly pochybnosti, když biologický nález ve vyšetřované moči odpovídal svým složením nálezu, který je obvyklý v ústech nebo dýchacích cestách.

Vzácná porucha

Jak Právo dále zjistilo, žena je nyní pod dohledem odboru sociálně-právní ochrany dětí. Policejní vyšetřovatelé už také počítají s tím, že na ni nechají zpracovat znalecký posudek psychiatrickými experty.

Italský soud odebral manželům rodičovská práva. Pro syna odmítali krev očkovaných

Evropa

Z lékařských statistik vyplývá, že Münchhausenův syndrom je vzácnou poruchou, kterou trpí z 80 procent ženy. Svým dětem často podávají různé látky, kterými u nich stavy podobné nemoci vyvolají, nebo je tím dokonce vážně ohrozí na zdraví.

Záměrně si vybírají potíže, které jsou objektivně hůř prokazatelné. Jsou si dobře vědomy toho, že lékaři si nemůžou dovolit nic zanedbat a kolotoč různých vyšetření se tak může roztočit.

Děti v Havířově zapálily byt a zemřely. Matka dostala pět let vězení

Krimi

„Bohužel v těchto případech dochází k výrazné redukci života dítěte, kdy se matka do toho tak ponoří, že není schopná rozlišit objektivně, co je v jeho zájmu, a co už není,“ upozornil plzeňský psycholog a soudní znalec Karel Bröckl.

Podle něj je třeba při posuzování trestní odpovědnosti vzít v potaz, jak omezuje jednání matky vývoj dítěte. „Vlastně se tímto způsobem snaží ještě více posílit pouto se svým dítětem. Jde o formu psychického týrání. Už jen proto, že dítě musí docházet do zdravotnického zařízení a absolvovat různá vyšetření, která pro něj nemusí být zrovna příjemná,“ uzavřel Bröck.

Reklama

Výběr článků

Načítám