Hlavní obsah

Italský soud odebral manželům rodičovská práva. Pro syna odmítali krev očkovaných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Soud pro mladistvé v italské Bologni dočasně odebral rodičovská práva manželům, kteří odmítli pro své dítě transfuzi krve od dárců očkovaných proti covidu-19. Dvouletý chlapec potřebuje operaci srdce a jeho život je odkládáním zákroku podle lékařů ohrožen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rodiče z města Modena, jejichž dítě je v nemocnici v Bologni, lékařům odmítli podepsat souhlas s operací dítěte a chtěli od boloňské nemocnice záruku, že v případě transfuze chlapec nedostane krev od lidí očkovaných proti covidu-19.

Nemocnice ale takovou záruku dát odmítla s tím, že krev očkovaných je bezpečná a pro transfuze jsou jasná pravidla.

Případ se tak dostal ke dvěma soudům. První z nich dal za pravdu nemocnici s tím, že krev očkovaných nepředstavuje kvůli vakcíně žádné nebezpečí. Rodiče předložili i seznam čtyř desítek neočkovaných lidí, kteří se jim přihlásili jako dárci poté, co se kauza šířila na sociálních sítích.

Rodiče v Itálii odmítají krev očkovaných dárců pro syna před operací

Zahraniční

I to ale soud odmítl s tím, že je nutné, i vzhledem k naléhavosti situace, postupovat podle daných pravidel.

Chování rodičů, kteří ve čtvrtek před soudem svůj požadavek vysvětlovali mimo jiné „náboženskými důvody”, posuzoval i soud pro ochranu mladistvých. Ten nyní manželům dočasně odebral rodičovská práva k dítěti a převedl je na čas na příslušnou sociální službu.

Operace by měla být provedena během několika dnů, maximálně pár týdnů. Souhlas s operací nyní podepíše dočasná opatrovnice dítěte Chiara Gibertoniová, ředitelka boloňské kliniky, uvedl deník Corriere della Sera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám