Hlavní obsah

Třináckrát bodl vlastního otce. Místo šesti let si mladík odsedí osm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Třináctkrát bodl svého otce proto, že jejich vztah byl nefunkční. Na svobodu se nepodívá dvacetiletý mladík z Berounska osm let. Vrchní soud v Praze mu v úterý zpřísnil o dva roky trest, který dostal v březnu od pražského krajského soudu. Soud tak vyhověl státnímu zástupci, podle kterého byl uložený trest, i přes nízký věk pachatele, příliš mírný. Verdikt je pravomocný.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Máme za to, že zde došlo k přecenění některých polehčujících okolností,“ vytkl Krajskému soudu v Praze předseda odvolacího senátu Martin Zelenka, podle kterého byl uložený trest nepřiměřeně mírný.

Odvolací soud uznal určité polehčující okolnosti jako doznání nebo relativně nízký věk. Na druhou stranu zmínil i přitěžující okolnosti jako užívání návykových látek či neukotvený způsob života, kdy své rodiče v podstatě zneužíval, když u nich bydlel a stravoval se, ale pracovat ještě odmítal.

Ale především jeho útok na otce podle Zelenky hraničil se spácháním činu zvlášť surovým či trýznivým způsobem, což krajský soud nedocenil.

„Bez polehčujících okolností by bylo namístě ukládat trest ve výši deseti let,“ dodal Zelenka.

Třináctkrát bodl vlastního otce, dostal šest let. Nebyl jsem nejlepší táta, odpustil mu pobodaný

Krimi

Potřebuje spíš pomoc než vězení, zastal se ho otec

Mladík zaútočil na svého otce loni v říjnu ve Zdicích na Berounsku. Otec seděl na gauči a koukal na televizi, když se ho jeho syn s nožem v ruce řečnicky zeptal: „Ty si myslíš, že na to nemám?“ A začal ho bodat. Konkrétně otci zasadil celkem 13 ran nožem od hlavy přes hrudník po břicho a způsobil mu mimo jiné kolaps plic a krvácení do břicha.

Útok se přesunul z obýváku na verandu, odkud mladík utekl poté, co se během bodání do otce sám řízl do prstu. Policie ho dopadla v poli u vedlejší vsi.

U hlavního líčení pachatel své jednání zdůvodnil tím, že vztah mezi ním a otcem nefungoval. Otec jezdil s kamionem, a když byl doma, tak pil. Navíc podle syna zanedbával svou manželku. „Ten den jsme žádnou rozepři neměli, nevím, proč mě to napadlo. Udělal jsem to se záměrem tátu zabít,“ doplnil.

Myslíš si, že na to nemám? zeptal se mladík a třináctkrát bodnul otce nožem

Krimi

U odvolacího jednání se nicméně částečně kál. „Strašně mě to mrzí, co jsem udělal. Nikdy bych to znova neudělal,“ uvedl. „Vidíte, jak mluvím? Potřebuju nějakou pomoc odbornou. Opravdu mě to mrzí. Osm měsíců jsem neměl čas přemýšlet, vězení bylo hrozný. Ani mi neřekli, že mě přemisťujou,“ postěžoval si závěrem mladík.

Pobodaný otec mladíkovi už u hlavního líčení odpustil. A zastal se ho i v úterý: „Syn opravdu potřebuje odbornou lékařskou pomoc místo toho, aby byl zavřenej někde ve vězení.“

Ta je nicméně součástí trestu, mladík má nařízené psychiatrické a protitoxikomanické léčení ambulantní formou.

Syn pobodal na Berounsku svého otce

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám