Hlavní obsah

Teď chcípneš, zařval na kamaráda a chtěl ho ubodat. Soud mu potvrdil 13 let

– Praha
Novinky, bad

Dalších třináct let ve vězení za pokus o vraždu a výtržnictví stráví recidivista Marian Kuchar (46) z Havířova, který svého dlouholetého kamaráda v podstatě bezdůvodně napadl a pobodal nožem. Trest mu ve středu potvrdil pražský vrchní soud. Ten zamítl jak odvolání státního zástupce, tak i Kuchara. Verdikt Krajského soudu v Praze je tak pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Odsouzený Marian Kuchar s eskortouVideo: Novinky

 
Článek

Kuchar se se svým o tři roky starším kamarádem, s kterým se znal dobrých dvacet let z výkonu trestu a kterému poskytl u sebe podnájem, vydal vlakem loni v dubnu do Lysé nad Labem. Když vystoupili, Kuchar zahlédl na autobusové zastávce svého dealera, který se dal před ním na útěk. Protože s ním Kuchar měl nevyřízené kšefty, vydal se za ním, leč zbytečně. Když se ale vracel za svým kamarádem, tak ho patrně bezdůvodně napadl. „Teď chcípneš!“ zařval na něj, vytáhl zavírací nůž a pokusil se muže bodnout do krku.

BEZ KOMENTÁŘE: Napadení v Lysé nad Labem skončilo pobodánímVideo: Novinky

Muž pohotově zareagoval a sklonil hlavu, Kuchar ho tak jen řízl do brady. Pak ho ovšem povalil a zasadil mu asi šest ran. Jen díky rychlé reakci a aktivní obraně napadeného byly vesměs povrchového rázu. I tak si ale vyžádaly převoz poškozeného vrtulníkem do pražské vinohradské nemocnice, kde byl několik dní hospitalizován.

Kuchar z místa činu utekl, aniž by se o kamarádův zdravotní stav jakkoliv staral. Policie ho dopadla druhý den v nedalekých Milovicích.

Za pobodání souseda dostal čtyři roky, podle soudu vraždit nechtěl

Krimi

Jak zmínil předseda odvolacího senátu Petr Smrž, Kuchar není žádným svatouškem. Už v roce 1991 byl souzený za majetkovou trestnou činnost a do křížku se zákonem se dostával v podstatě celý život. V dubnu 2009 byl v Havířově odsouzen za pokus o těžké ublížení na zdraví a výtržnictví na 10,5 roku. A i útok v Lysé nad Labem spáchal v podmínce.

Já jsem se se jenom bránil, nikdy jsem nikoho nezabil
Marian Kuchar

I proto soudce Smrž konstatoval, že uložený třináctiletý trest je možná přísný, nikoli však nepřiměřeně.

„Obžalovanému nesvědčí ve prospěch žádná polehčující okolnost,“ podotkl Smrž a zmínil mimo jiné závěry soudních znalců, podle nichž je prognóza Kucharovy resocializace komplikovaná a nedává větší naději na úspěch.

Odvolací senát také odmítl Kucharovu obhajobu: „Já jsem se se jenom bránil, nikdy jsem nikoho nezabil.“

„Nemůže obstát obhajoba obžalovaného, že to byl on, kdo byl napaden jako první, tam jednoznačně hovoří kamerový záznam,“ řekl Smrž. Kuchar navíc také tvrdil, že neměl v ruce nůž, ale hrotnatý boxer, ale ani to mu soud neuvěřil.

Státní zástupce pro Kuchara požadoval vyšší trest, soud ale jeho odvolání rovněž zamítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám