Hlavní obsah

Taxikář se řítil obcí a zabil dívku, půjde do vězení

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zmařený mladý život má na svědomí sedmadvacetiletý Jakub Pintera. Za volantem taxikářského vozu se předloni na podzim hnal ulicemi Slavkova u Brna a srazil třináctiletou dívku venčící psa. Děvče následkům zranění po dvou dnech podlehlo. Pintera za usmrcení z nedbalosti půjde na dva roky a osm měsíců do vězení. Trest mu ve středu potvrdil brněnský krajský soud.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

K nehodě došlo 17. listopadu před dvěma lety v podvečer ve Slavkově. „Při průjezdu táhlou zatáčkou jel obžalovaný v obci rychlostí přes 70 kilometrů v hodině, nevěnoval se dostatečně řízení a srazil chodkyni, která přecházela přes ulici se psem. Další tři chodkyně se zastavily v polovině silnice. Sražená dívka utrpěla těžké poranění hlavy a po dvou dnech od nehody zemřela,“ popsal tragédii předseda odvolacího senátu brněnského krajského soudu Josef Teplý.

Řidič na přechodu v Praze zabil dva lidi. Hrozí mu 10 let

Krimi

Pinteru už potrestal Okresní soud ve Vyškově, který jej poslal do vězení, a navíc mu na pět let zakázal řídit. Muž se ale s trestem odmítl smířit a podal odvolání. „Soud nesprávně případ posoudil, trest je nepřiměřeně přísný,“ argumentovala jeho obhájkyně. Na dotaz soudu, zda její klient poslal pozůstalým aspoň nějaké peníze, musela advokátka přiznat, že nikoli. Státní zástupkyně naopak doporučila odvolání zamítnout. „Zavinil smrt mladé dívky, vznikl zcela nenapravitelný následek,“ upozornila.

Zbytečná smrt

Mužovy stesky na to, že pokud půjde do vězení, už nebude moci do budoucna žít normálním způsobem života, senát soudce Teplého rozhodně neobměkčily. „Pokud toto namítá, je potřeba ukázat na trauma rodiny, která kvůli jeho chování přišla o dítě. Jel hazardně a bezohledně, přičemž došlo ke zbytečné smrti dívky, která na nehodě neměla žádnou spoluúčast,“ tepal nepřítomného řidiče soudce Teplý.

Řidič pustil chlapce na přechodu. Kamera zachytila, jak ho druhý šofér objel a smetl

Krimi

Dívce se stalo osudným, že se před rychle se blížícím autem snažila ještě přeběhnout zbytek ulice, zatímco její kamarádky raději v půli cesty zastavily. Pokud by se muž podle znalce věnoval řízení, stačil by nehodě i při překročení rychlosti zabránit, stejně tak by se nic nestalo, pokud by jel povolenou rychlostí.

„V součtu porušení jeho povinností jako řidiče jsou námitky obhajoby bezpředmětné. Dva měsíce před nehodou dostal pokutu za překročení rychlosti v obci. Nevzal si ponaučení a skončilo to smrtí. A pokud by dívčiny kamarádky nezastavily, mohlo dojít při nehodě k dalším úmrtím,“ dodal Teplý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám