Hlavní obsah

Student práv si dohodl trest za vydírání na webu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ponížím tě před světem, jestli nezaplatíš. Tak tehdejší student pátého ročníku právnické fakulty Jiří Chroust (24) z Prahy vydíral přes internet muže i ženy, od kterých předtím získal pod cizí identitou jejich intimní fotografie. Se státní zástupkyní uzavřel dohodu o vině a trestu, kterou v úterý schválil Okresní soud Plzeň-jih. Za vydírání, sexuální nátlak a podvod odešel z jednací síně s dvouletou podmínkou a pokutou 28 tisíc korun.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Studen práv Jiří Chroust si dohodl trest za vydírání na webu.

Článek

Podle státní zástupkyně Šárky Komorousové vystupoval Chroust na sociální síti pod různými jmény, vydával se i za ženu. Od obětí vylákal intimní fotografie a pak vyhrožoval, že snímky zveřejní, pokud mu nepošlou peníze. Obviněn je také z toho, že pod falešným profilem nabízel k prodeji vysokoškolské učebnice, které nedodal, a zaplacené peníze si ponechal.

Požadoval peníze, jinak že pošle hanbaté snímky na Facebook a poníží ho před celým světem
státní zástupkyně

„Jako žena vedl konverzaci se sexuálním podtextem s mužem, který mu na požádání zaslal intimní fotografie. Poté po něm požadoval peníze s tím, že pokud tak neučiní, pošle hanbaté snímky jeho přátelům na Facebooku a poníží ho před celým světem,“ popisovala žalobkyně jeden z případů z roku 2020.

Vydíraný muž podle ní ze strachu zaplatil, ale obžalovaný jej za nějaký čas znovu kontaktoval a požadoval po něm zaplacení dárkových poukazů na nákup kryptoměn. „Poté, co mu poškozený řekl, že nemůže takový požadavek splnit, obžalovaný po něm chtěl natočit intimní video, na kterém se svlékne donaha a pohoní si penis. Přitom se bude obžalovanému omlouvat, jak je neschopný lůzr a že je mu upřímně líto, že nezaplatil,“ pokračovala státní zástupkyně.

Za cinknutý posudek hrozí znalci až tříleté vězení

Krimi

Upozornila také na to, že v případě poškozené ženy, která výhrůžky ignorovala a odmítla zaplatit, rozeslal obžalovaný její lechtivé fotografie na veřejné úložiště a přátelům na jejím Instagramu s doprovodným textem – Víš, čím se baví Lucie?

„Pořád slyším ale“

Obžalovaný mladík vinu přiznal. „Mrzí mě, že se ta věc vůbec stala. Nedělal jsem to, protože bych se nějak nudil. Prostě to byla reakce na něco. Mně osobně se staly trestné činy, které byly závažnější, než z čeho jsem obviněn, a přestože jsem je ohlásil, zůstaly neřešeny,“ obhajoval se Chroust.

Masarykova univerzita nezákonně žádala po studentech očkování nebo test

Krimi

Samosoudkyně Martina Soudková ještě před rozhodnutím Chrousta upozornila, že si není jistá, zda si je plně vědom své chyby. „Já tam od vás pořád slyším to slůvko ale. Mám pocit, že stále hledáte nějaké ospravedlnění vaší trestné činnosti, ale tam žádné ospravedlnění prostě není. Musíte mít skutečně sebereflexi do té míry, že si uvědomíte, že to bylo špatně a že to, co jste udělal, byla jen a jen vaše chyba,“ řekla obžalovanému.

Ten reagoval slovy: „Plně si to uvědomuji a do budoucna se takových věcí vyvaruji.“ Soudkyně nakonec dohodu o vině a trestu schválila. „Dohodnuté tresty jsou přiměřené ke spáchané trestné činnosti,“ odůvodnila svůj verdikt.

Reklama

Výběr článků

Načítám