Hlavní obsah

Špičkoval do mě, tak jsem ho ďobla. Za ubodání přítele dostala žena devět let

Právo, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za deset bodnutí nožem do svého partnera si má Jiřina Marková (55) z Kolína odsedět devět let ve vězení. Rozhodl o tom v úterý Krajský soud v Praze. Marková se hned zkraje líčení v podstatě přiznala a učinila tzv. prohlášení viny. Soud tak pouze provedl dokazování týkající se výše ukládaného trestu. Verdikt není pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Jiřina Marková u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Marková podle rozsudku zavraždila loni před Vánoci v Českém Brodě svého o sedm let staršího partnera. Podle spisu vraždě předcházelo popíjení a hádky. Muž do Markové ve finále strčil, na což žena zareagovala tak, že vzala kuchyňský nůž se čtrnácticentimetrovou čepelí a deseti ranami muže ubodala.

Polská matka ubodala své malé syny

Evropa

„Furt do mě špičkoval, chtěla jsem ho jen postrašit, aby toho nechal, pak jsem ho ďobla někam pod klíční kost. (…) On se pořád smál, byl takový, jakože se nic neděje. Po poslední ráně ztichnul,“ popsala Marková. Muži mimo jiné probodla plíci, jeho bezprostřední smrt už podle pitvy nešlo odvrátit.

Marková se k činu přiznala a prohlásila, že je vinna žalovaným skutkem, byť tvrdila, že si ho nepamatuje. „Pane soudce, já si to nepamatuju, ale vím, že to nikdo jinej udělat nemoh’. Takže jsem to musela udělat já, ale je to hrozný,“ řekla Marková, která byla podle znalců v době činu středně opilá.

Za pobodání spolucestujícího ve vlaku půjde muž za mříže na 10 let

Krimi

Tím, že Marková před soudem učinila tzv. prohlášení viny, což umožňuje loňská novela trestního řádu, mohl soud upustit od dokazování viny a provést jen důkazy týkající se trestu.

„Soud je vázán prohlášením viny, které přijal, a v tomto směru nevedl žádné dokazování,“ uvedl předseda senátu Petr Franc.

Polehčující okolnosti

Soud Markové uložil trest rok pod spodní hranicí zákonné trestní sazby, když přihlédl k polehčujícím okolnostem, jako je ono prohlášení viny, dosavadní beztrestnost Markové či násilná minulost poškozeného.

„Jednání obžalované předcházelo opakované napadání ze strany poškozeného, o čemž svědčí opakované policejní záznamy,“ konstatoval soudce.

„Jednou budem stát před soudem všichni, úplně všichni. Já sama se dovím pravdu, jak to všechno bylo,“ pronesla na závěr Marková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám