Hlavní obsah

Za pobodání spolucestujícího ve vlaku půjde muž za mříže na 10 let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na deset let do věznice s ostrahou poslal v pondělí senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě třicetiletého Vlastimila Janíčka za to, že loni v listopadu pobodal ve vlaku spolucestujícího. Schválil tak dohodu o vině a trestu, kterou před jednáním uzavřeli žalobkyně s obžalovaným.

Vlastimil Janíček u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Na základě dohody Janíček musí poškozenému zaplatit i 50 tisíc korun jako nemajetkovou újmu. Za pokus vraždy mu hrozilo až 18 let v káznici se zvýšenou ostrahou. Verdikt je pravomocný.

„Soud neměl důvod dohodu neschválit. Je zákonná a nevybočuje z rámce provedených důkazů,“ uvedl předseda senátu Eduard Ondrášek.

Janíček, otec dvou malých dětí, u soudu vinu přiznal. „Pánovi, jehož jsem napadl, se omlouvám a strašně toho lituji. Poslal jsem omluvný dopis a jsem připraven za to zaplatit,“ uvedl u soudu ještě před uzavřením dohody. K okolnostem útoku se nevyjádřil.

Plivání po lidech ve vlaku skončilo pobodáním, muže čeká obvinění z pokusu o vraždu

Krimi

Incident se stal loni 30. listopadu odpoledne ve vlaku, v úseku mezi Teplicemi nad Bečvou a Černotínem na Přerovsku. Janíček, který, ač platil nouzový stav, cestoval bez roušky, tam se slovy „za to můžeš ty“ nejprve bezdůvodně plivl spolucestujícímu do obličeje. Rozpoutal tím konflikt, při kterém později na poškozeného zaútočil zavíracím nožem s čepelí dlouhou 6,5 centimetru.

Foto: Petr Marek, Právo

Vlastimil Janíček u olomouckého krajského soudu

Nejméně osmkrát středně velkou intenzitou ho bodl do různých částí těla. Napadenému, jako bývalému kickboxerovi, se většinu ran podařilo vykrýt nohama a rukama, a to ho zachránilo od fatálních zranění.

Kamarád leží zbitý v bahně, hlásil muž v Pardubicích. Nakonec ho obvinili z pokusu o vraždu

Krimi

„Útočník si musel být vědom, že poškozenému může způsobit i smrt. Opakovaně mu vyhrožoval, že ho zabije, a v útoku pokračoval, dokud mu v tom nebylo zabráněno třetí osobou,“ konstatovala státní zástupkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám