Hlavní obsah

Soud zvýšil podnikateli Zadehovi trest na osm let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

V klidu a téměř vlídně vyslechl odvolací senát brněnského krajského soudu námitky podnikatele Shahrama Zadeha souzeného v tomto případě za ovlivňování svědků a potom tvrdě trestal. Původní trest 3,5 roku Zadehovi zvýšil na 8 let s tím, že podnikatel stál v čele organizované zločinecké skupiny.

Podnikatele Zadeha přivedli k soudu ozbrojenci Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Zadeh se ovlivňování svědků dopustil v souvislosti s vyšetřováním obří daňové kauzy.

Muž podle obžaloby společně s desítkou dalších kumpánů vytvořil řetězec firem a měl obrat stát na daních o 2,5 miliardy korun. Když byl po složení rekordní kauce propuštěn z vězení, podle verdiktu odvolacího soudu v čele s Halinou Černou začal kout pikle a snažil se ovlivnit vyšetřování ve svůj prospěch. Navíc se podnikatel íránského původu pokusil uplatit překladatele.

Ústavní soud nepustil z vazby podnikatele Zadeha souzeného za obří daňový podvod

Domácí

„Obžalovaní s jednotícím cílem ovlivnit daňové řízení ve prospěch Zadeha jednali tak, aby na základě dodaných notářských zápisů vyšetřovatelé nezjistili správný skutkový stav a aby vyšetřujícím policistům přivodili trestní stíhání. Zadeh proto založil organizovanou zločineckou skupinu, kde obžalovaní podle jeho pokynů spolupracovali na společném cíli. Zadeh byl řídicí osobou a poskytoval finance,“ vysvětlila verdikt soudkyně Černá.

Chtěl uplatit tlumočníka

„K tomu Zadeh přímo na policejní služebně při seznámení se se spisem v daňové kauze po tlumočníkovi chtěl, aby se záměrně nedostavoval, a za to mu nabídl 250 tisíc korun a navíc lázeňský pobyt v zahraničí,“ dodala Černá.

Kromě Zadeha odsouzeného za založení zločinecké skupiny, křivé obvinění, nadržování a podplácení soud potrestal i další členy skupiny. Eva Halamková dostala šest let a čtyři měsíce, Martin Veselý si má odpykat sedm let, Záviš Löffelmann dostal 5,5 roku, bývalý policista Jan Šebek půjde na 6 let do vězení a spolupracující obviněný Ondřej Kučera, který pomohl rozkrýt činnost Zadehova gangu, vyvázl s podmínkou a trestem milion korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám