Hlavní obsah

Soud potrestal honičku s policií pěti lety vězení. Řidič jel Brnem 110 km/h

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Žádnou omluvu či pokání nepředvedl před soudem třicetiletý Dominik Opatřil, který letos v květnu dvakrát ujížděl před policisty, přičemž jedna honička v centru Brna skončila až na dětském hřišti SOS vesničky. Při zběsilé jízdě kromě dětí na hřišti ohrozil mimo jiné i ženy s kočárky. Za obecné ohrožení a maření úředního rozhodnutí si u soudu vyslechl trest pěti let vězení.

Obžalovaný řidič u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Opatřila v jeho golfu chtěla 5. května odpoledne zkontrolovat v klidné brněnské části Medlánky policejní hlídka. Po spatření uniforem ale Opatřil šlápl na plyn a řítil se vilovou zástavbou rychlostí až 110 kilometrů v hodině, jel v protisměru a projel i zákaz vjezdu. Nakonec dojel až do SOS vesničky, kde projel mezi dvěma dětskými hřišti, nechal stát auto a pronásledujícím policistům utekl.

Hledaný řidič neznal na Brněnsku terén, na úprku před policií ho zastavilo bahno

Krimi

Jen o pár dnů později už ale spadla klec. Tentokrát sedl Opatřil na motorku, ale i přes snahu opět hlídce utéct byl dostižen a skončil ve vazbě. Za řídítka i volant sedal, přestože měl zakázáno řídit. Brněnský městský soud muže potrestal za tyto dvě akce celkem pěti lety vězení, Opatřilovi se ale trest zdál přísný, nesouhlasil totiž s tím, že by se při jízdě mezi dětskými hřišti dopustil obecného ohrožení.

„Nenajížděl jsem na chodník ani do protisměru. Chtěl bych udělat rozbor mého auta, protože to mohlo jet maximálně osmdesátkou,“ tvrdil Opatřil u odvolacího senátu brněnského krajského soudu. „Na nejrovnějším úseku jel rychlostí 110 kilometrů. Když dojel do té vesničky, tak tam všude kolem byly děti,“ oponoval jeden ze zasahujících policistů.

Policie střílela po dodávce v Brně. Řidič ujížděl nočními ulicemi

Krimi

Senát v čele s Hanou Kleinovou nakonec rozhodl, že Opatřil může být ještě rád, že nedostal vyšší trest. „Jeho trestná činnost byla spolehlivě prokázána. Zběsilá, hazardní, nezodpovědná a bezohledná jízda rezidenční čtvrtí nesla všechny znaky obecného ohrožení. Jen shodou okolností nedošlo ke zranění osob. Protože státní zástupce se proti původnímu trestu neodvolal, nemohli jsme trestat přísněji,“ prohlásila Kleinová.

Kromě vězení nesmí Opatřil na pět let sednout za volant a soud mu také zabavil jeho vůz.

Reklama

Výběr článků

Načítám