Hlavní obsah

Soud poslal znovu do vazby soudce Elischera, chtěl ovlivnit svědkyni

– Praha • Aktualizováno
Právo, rih

Soud v pondělí odpoledne vzal do vazby soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera kvůli možnému ovlivňování svědků. Hlavním důvodem bylo to, že Elischer minulý týden kontaktoval advokátku jedné svědkyně, jejíž výpověď byla teprve naplánovaná. Soudce obžalovaný z korupce kolem verdiktů byl ve vazbě několik týdnů již loni na jaře poté, kdy ho policie obvinila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Soudce Ivan Elischer na lavici obžalovaných.

Článek

Elischer skončil ve vazbě kvůli středečnímu telefonátu, kdy volal děčínské advokátce Michaele Pretschové. Její klientka měla tento týden vypovídat před pražským městským soudem. Ten řeší Elischerův případ, při kterém údajně soudce ovlivňoval některé drogové kauzy, jež u něj skončily.

Podle advokátky se obžalovaný vyptával, jestli svědkyně přijde vypovídat a zda ví o tom, že její svědectví je bezpředmětné a že by měla vědět o možnosti, že může odmítnout výpověď. Také prý chtěl upozornit na to, že soud před výpovědí nepoučuje svědky tak, jak by měl.

Advokátka se prý obávala o bezpečnost klientky, kterou zastupovala v jedné drogové kauze. Kontaktovala proto státního zástupce, ten policii a informaci o telefonátu dostal i soud. Dozorující státní zástupce Vladimír Pazourek pak při pondělním jednání navrhl, aby soud vzal Elischera do vazby. A soud mu vyhověl.

Soudce Elischer se bránil tím, že chtěl pouze vědět, zda svědkyně dorazí. Navíc tvrdil, že nekontaktoval přímo svědkyni, ale její advokátku, s kterou se znal. „Je to pomsta ze strany soudu. Je to kvůli tomu, že soud špatně poučuje a pan přísedící tady pospává,“ prohlásil Elischer krátce poté, co ho soud do vazby poslal. Uvedl také, že ho soud považuje za obtížný hmyz nebo za kverulanta.

Elischerovi hrozí až dvanáct let vězení za korupci, zneužití pravomoci a nadržování (nespravedlivé zvýhodňování). Jde rovněž o nejvýše postaveného soudce, kterého kdy čeští policisté obvinili.

Podle slov kriminalistů řešil rozsudky v drogových kauzách s lidmi z vietnamské komunity. V kauze je rovněž obviněna pětice Vietnamců. Elischer od začátku obvinění odmítá, podle svých slov nikdy žádné úplatky nebral ani neovlivňoval soudní jednání. Soudce si dříve rovněž stěžoval na porušování svých práv v trestním řízení a kritizoval práci policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám